Interview: ‘Mijn message: wees zachter voor jezelf’

Ze wordt wel de ‘fit queen van Nederland’ genoemd: Fajah Lourens, ooit begonnen als actrice in GTST, nu gezondheidsgoeroe met een eigen filosofie via de website mykillerbodymotivation.com. Zojuist is haar nieuwe boek Killerbody Lifestyle verschenen, waarin Fajah laat zien dat ze tot hele nieuwe inzichten is gekomen… 

Door Antal Giesbers 

Je inspireert honderdduizenden mensen om gezonder te leven via je website en je  Killerbody-boeken. Hoe is dat idee ontstaan?  
‘Ik startte mijn website als stok achter de deur voor mijzelf. Rond mijn 22e had ik een broekmaatje te veel, het zag er allemaal wat slappig uit, putjes in mijn billen; dat vond ik dan niet mooi en dan ging ik heel ongezond een crashdieet doen. Dat ging ik dan zes weken goed, en daarna begon ik me weer vol te vreten: heel ongezond. Ik kreeg ook last van mijn maag, en heb allemaal schimmels gehad, want die gedijen lekker op suiker. Ik wilde weer fit worden: het lijf wat steviger en strakker, wat meer conditie, en een paar kilootjes eraf. Maar ik hield dat gewoon niet vol. 
‘Ik nam een personal trainer die mij leerde wat macro’s zijn: de balans van eiwitten, vetten en koolhydraten. Daar ben ik mee aan de slag gegaan. Ik ben alles uit gaan proberen en heb heel veel onderzoeken gelezen over voeding. Alleen: wat is waar? En waarom kan er niet in Jip-en-Janneketaal staan wat goed voor je is? Daarom schrijf ik op mijn website in klare taal wat wij als mensen nodig hebben.’ 

Hoe wist je zeker dat jouw dieet het juiste was? 
‘Er kwam een fotoshoot voor Linda.meiden aan, en daarvoor heb ik acht weken mijn eigen dieet gevolgd, met een proteïneshake in de avond, studentenhaver, een appel. Dat werkte zo goed, ik dacht: “Wauw, dat vliegt eraf!” En wat voor mij werkt, werkt voor een ander ook. Je zag wel dat veel mensen eraan moesten wennen: moet ik echt die rijst eten? En een proteïneshake, word je daar niet dik van? Maar je hebt dat echt nodig. Nou, dat bleek een gat in de markt, na twaalf weken was half Nederland afgevallen. 
‘Toen stelde Uitgeverij Kosmos voor om een boek te maken. Ik dacht eerst: “Een boek? We leven toch in een internetwereld?” Maar ik raakte ervan overtuigd dat boek en website elkaar kunnen versterken. En dat bleek, want het werd een bestseller die in vijftig landen is uitgebracht. Het vervolg was een boek met recepten, en in 2018 schreef ik Killerbody 3. Back in shape.’ 

Het nieuwe boek heet Killebody Lifestyle. Wat is daar nieuw aan?  
‘Ik heb veel mensen gesproken die mijn dieet hebben gevolgd, en ontdekte dat een deel van hen desondanks niet tevreden over zichzelf waren. Het werd me duidelijk dat hun probleem niet zit in overgewicht, maar in zelfliefde, eigenwaarde. Geluk zit niet in hoe je eruitziet, maar hoe je je voelt. En als je niet gelukkig bent, ga je troostvoeding eten en kun je dat patroon niet doorbreken. Daarover gaat dit boek: waarom maak je de keuzes die je maakt en hoe kun je  het veranderen?   
‘We hebben onszelf allemaal dingen aangeleerd: als we bezoek krijgen doen we een wijntje en een kaasje, we nemen allemaal dat koekje dat we bij de koffie krijgen, of een dropje in de auto. Dat zit allemaal in je systeem opgeslagen. En om dat te  herprogrammeren  kost heel veel tijd, bewustwording, en ook doorzettingsvermogen. Maar het kan wel.  
‘Ik zie dat de mensen die het dieet consequent volhouden en er een  lifestyle  van hebben gemaakt, geen emotionele problemen hadden. Die hadden alleen een reset nodig van hun eetpatroon. Maar de mensen die ongelukkig waren met hun relatie, werk, geldproblemen, die vielen continu terug. En als je negatief over jezelf denkt, dan word je daarin versterkt en ga je ongezonder leven.  Terwijl positieve gedachten je gezonder maken . “Ik kan niet, ik mag niet”  wordt zo’n ding. Je kunt beter zeggen : “Ik mag alles, maar ik kies ervoor iets niet te doen.”  
‘In dit nieuwe boek valt alles samen: gezond leven, je fit voelen, een positieve kijk hebben met een fitte lifestyle. Mijn  message: wees zachter voor jezelf. En zet kleine stappen naar een fittere lifestyle. Dat doe ik zelf ook. Ik ga richting de veertig en ben de afgelopen  vier  jaar  vier  kilo aangekomen. Ik heb nu geleerd om daar happy mee te zijn. Intussen begin ik morgen weer met het dieet, samen met m’n nichtje en dochter. Ik wil drie kilootjes kwijt, mijn nichtje misschien wel tien, en  mijn  dochter wil vijf. Ben wel benieuwd!’  

Boekgegevens

Lourens, Killerbody Lifestyle. Gelukkig en slank in 12 weken, Uitgeverij Kosmos, 224 pagina’s (€ 24,99) 

Dit interview verscheen eerder in de Boekenkrant, editie maart 2021.  

Benieuwd geworden? Bestel dit boek bij uw lokale Boekenkrant-boekhandel. Kijk hier voor een overzicht. 

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven