Interview Alexander van Ketwich

Na een succesvolle carrière in de financiële wereld richt Alexander van Ketwich zich nu op een nieuwe passie: schrijven. Eind 2018 is Het Pact verschenen, waarin hoofdpersoon Robert Gallagher wel veel overeenkomsten vertoont met de bekende held James Bond. Wellicht is de hoofdrolspeler in het boek gewoon den auteur zelf, zoals afgelopen maand tijdens de boekpresentatie werd gesuggereerd.

Als voormalig persoonlijk beveiliger heeft Robert Gallagher goede contacten met de FBI. Tot in detail beschrijft Van Ketwich hoe hij samen met een charmante agente van de geheime dienst een zakenvrouw te hulp schiet die ten onrechte wordt beschuldigd van drugssmokkel. In Het Pact komt dus alles voorbij wat je van een spannend boek mag verwachten: computerhacks, ondervragingen, achtervolgingen en natuurlijk romantiek. De valse beschuldiging van drugssmokkel blijkt slechts het opstapje naar het echte verhaal: de macht van de wapenlobby. Hoe ver rijkt die macht in de zakenwereld en in de politiek, tot aan de president van de Verenigde Staten aan toe? En hoe ver willen mensen gaan om hun doel te bereiken? Een ding is zeker: Robert Gallagher staat pal voor het goede.

Het schrijfplezier van de auteur spat van de pagina’s af. De miljonair beschrijft met oog voor detail het leven van miljardairs. Van Ketwich woont tegenwoordig op het eiland Malta, maar de Boekenkrant spreekt met hem in zijn pied-à-terre in Den Haag.

Hoe ben je gekomen tot het schrijven van boeken?
‘Ik heb het altijd heel leuk gevonden om te schrijven. Eerder heb ik weleens artikelen en columns voor bijvoorbeeld Het Financieele Dagblad geschreven. Op Malta ben ik mij gaan toeleggen op het schrijven van boeken. Het is leuk om te doen en het biedt mij ook de mogelijkheid om onderwerpen die ik belangrijk vind onder de aandacht van de lezer te brengen.’

In allebei je boeken behandel je actuele economische en politieke kwesties. Waarom vind je het juist interessant om over deze onderwerpen te schrijven?
‘Mijn eerste boek Iskenderun gaat over olieleveranties van IS vanuit Syrië. In Het Pact besteed ik aandacht aan de vrije wapenhandel in de Verenigde Staten, dat nu een hot topic is. Daarnaast wilde ik iets doen met het gegeven wat er met een land gebeurt als een president ineens wegvalt en dit heb ik gebaseerd op de realiteit. Hierbij heb ik me laten inspireren door auteur Frederick Forsyth, die zijn romans ook zoveel mogelijk laat aansluiten bij de werkelijkheid. Dat vind ik heel inspirerend, dat boeit me.’

In het boek komt onder meer een machtsstrijd aan bod tussen twee ondernemers, waarbij sprake is van manipulatie van beurskoersen. Is dat hoe het er in de werkelijkheid  aan toegaat?
‘Ik wilde uitleggen dat je kunt speculeren op de stijging of daling van beurskoersen. Ik ben hier aanvankelijk veel meer op detail ingegaan, maar dat heb ik op aanraden van de uitgever uiteindelijk weggelaten voor de leesbaarheid.’

Van Ketwich is een enthousiast verteller met oog voor detail. Dat maakt van Het Pact een boek dat je weg laten dromen in de wereld van luxe, actie, politiek en mooie vrouwen. Dat de auteur zelf piloot is, is geen verrassing. Als je goed oplet bij de uitweidingen over vliegtuigen waan je jezelf al bijna een vliegenier. En net als de personages in het boek heeft ook Van Ketwich een Maserati Ghibli in de garage staan. De dubbele uitlaat, het mooie leer van de zitting, het komt allemaal aan bod.

Het lijkt alsof je veel van je eigen passies kwijt kunt in je boeken. Klopt dat?
‘Inderdaad! Ik vlieg ook veel en het is ook mooi om leuke dingen te doen. Het is niet patserig bedoeld, maar in Nederland is dat soms moeilijk om uit te leggen. Het is gewoon leuk, maar niet belangrijk. Ik schrijf omdat ik wil dat mensen mijn verhaal leuk vinden om te lezen en ik ben daarnaast ook bezig met wat er gebeurt in de wereld, met rechtvaardigheid. Dat heb ik van mijn vader meegekregen.’

Boekgegevens

Alexander van Ketwich, Het Pact. Een Robert Gallagher thriller, Uitgeverij Gopher, 280 pagina’s (€ 19,90)

Dit interview verscheen eerder in de Boekenkrant, editie november 2018

Founder
Berichten gemaakt 87

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven