In memoriam: Peter van Straaten (1935-2016)

In zijn woonplaats Amsterdam is op donderdag 8 december tekenaar, cartoonist en schrijver Peter van Straaten overleden. Van Straaten is 81 jaar geworden.

De carrière van Van Straaten besloeg ruim een halve eeuw. Hij maakte tekeningen voor verschillende dag- en weekbladen, boeken maar ook film- en theateraffiches. Veel van zijn werk is in boekvorm uitgebracht, en al meer dan twintig jaar worden zijn tekeningen jaarlijks gebundeld in Peter’s Zeurkalender.

Veelzijdigheid
Het werk van Van Straaten wordt gekenmerkt door een buitengewone veelzijdigheid: van politieke prenten, cartoons en strips, toneelstukken, erotische tekeningen tot bundels met proza. Een groot deel van zijn leven tekende hij voor Het Parool (1958 -2012), later ook wekelijks voor de Volkskrant en een geïllustreerde column in NRC Handelsblad.
Van Straatens loopbaan begon als reportagetekenaar bij Het Parool, waarin later de strip Vader & Zoon is verschenen. De strip verscheen maar liefst 7000 keer in Het Parool. Van 1988 tot 2012 publiceerde Van Straaten in dezelfde krant elke dag een cartoon onder de titel Het dagelijks leven. Vanaf 1969 tot 2014 verscheen wekelijks een politieke prent in Vrij Nederland.

Ook zijn schrijverscarrière is veelzijdig te noemen. Als schrijver publiceerde Van Straaten vanaf 1968 het feuilleton Agnes over een alleenstaande moeder en haar opgroeiende zoon, brieven en columns samen met Eelke de Jong en Rijk de Gooyer, een kinderboek en ook een aantal toneelstukken waaronder Een lichte lunch.

Bekroond
Voor zijn prenten won Van Straaten vier keer de Inktspotprijs voor de beste politieke tekening van het jaar en afgelopen september voor de vijfde maal met zijn Volkskranttekening: “Ik ben geen vluchteling, ik woon als twintig jaar naast u.
In 2006 ontving hij de Gouden Ganzenveer en in 2010 werd hem de Jacobus van Looy-prijs toegekend, een prijs voor dubbeltalenten. In 2011 ontving Van Straaten een eredoctoraat aan de Rijksuniversiteit Leiden vanwege de wijze waarop zijn cartoons het menselijk gedrag inzichtelijk maken.

Van Straatens laatste tekening verscheen op 2 augustus 2016 in de Volkskrant. Hij laat een oeuvre van tientallen publicaties en duizenden tekeningen na.

Beeld: Els Timmerman

Bron: persbericht Uitgeverij de Harmonie/de Volkskrant/NRC

Berichten gemaakt 5328

Eén gedachte over “In memoriam: Peter van Straaten (1935-2016)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven