Het niet opwindende leven van Abe Borst

Al enkele jaren publiceert Abe Borst zijn autobiografische strip Squabe op internet en in de Boekenkrant. Nu verschijnt bij Uitgeverij Syndikaat Glamourloze Erkenning, het debuutalbum vol getekende overpeinzingen. Reden voor een gesprek met de stripmaker.

Wat betekent ‘Squabe’ eigenlijk?
‘Ik ben met deze strip begonnen toen ik nog op de Academie zat. Met een groep studievrienden waren we aan het spelen met het woord strip en onze namen. Bij mij werd het uiteindelijk Squabe. Die titel is blijven hangen, het betekent niet echt iets.’

Squabe is een dagboekstrip. Daar zijn er al heel wat van in Nederland. Waarin onderscheidt jouw strip zich van andere autobiografische strips?
‘Daar heb ik eerlijk gezegd nooit zo over nagedacht. Ik ben met deze stripjes begonnen omdat ik het medium wilde leren kennen. Om het in de vingers te krijgen, zeg maar. Er zijn inderdaad veel dagboekstrips van oude rotten. Ik onderscheid me door mijn leeftijd. De strips die ik maak gaan over thema’s waar mijn generatie mee worstelt: vriendschap, liefde, het vinden van je plek in de maatschappij, volwassen worden. Een stripje maken over dit soort onderwerpen helpt mij soms om dat soort dingen beter te begrijpen. En ik merk dat anderen zich in mijn overpeinzingen herkennen. Mijn werk wordt vooral gelezen door studenten. Hoewel ik ook wel hoor dat ouderen ze leuk vinden.’

Wat wil je je lezers eigenlijk meegeven?
‘Ik heb geen spannend leven. In mijn stripjes gebeurt dan ook niet veel. Toch hoor ik vaak dat mensen naar aanleiding van mijn strookjes vinden dat ik zo’n leuk leven heb. Als ik mijn lezers dan al iets wil meegeven, dan is het dat je helemaal geen opwindend bestaan hoeft te leiden om het toch leuk te hebben.’

Wat verwacht je van je debuut?
‘Ik hoop op een groter publiek. Ik publiceerde voorheen op internet en af en toe maakte ik een boekje in eigen beheer. Dat blijft heel beperkt. Nu heb ik een uitgever die helpt bij de verspreiding en de promotie. Dan wordt het bereik groter.’

Wat zijn de plannen voor de toekomst?
‘Ik ga eerst eens kijken hoe mijn boek gaat verkopen. Het liefst blijf ik nog heel lang doorgaan met deze strip, maar ik zou er graag ietsje meer mee verdienen…’

32 Omslag Squabe_LR

[styled_box color=”lightblue”]Abe Borst, Squabe 1 Glamourloze Erkenning, uitgeverij Syndikaat, ISBN 978 90 784 0337 1 (€ 8,95)

Dit artikel verscheen eerder in de Boekenkrant, editie november 2014.

Berichten gemaakt 5323

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven