Heer Floris steekt de draak

Het succes voor de jeugd in 1969 was de twaalfdelige tv-serie Floris. Het was de start van de glansrijke carrières van regisseur Paul Verhoeven, acteur Rutger Hauer en scenarioschrijver Gerard Soeteman. De serie rond Floris van Rosemondt is ontelbare keren herhaald en werd later als strip gepubliceerd in onder meer De Telegraaf.

In 2012 werd de stripliefhebber verrast met een nieuwe komische stripreeks Floris van Dondermonde in het stripblad Eppo. Eerst als stripstrookje later als vierpagina verhalen. In het dankwoord van de net verschenen bundeling strips van Floris geeft maker Remco Polman ruimschoots toe dat de zwart-wit serie voor inspiratie heeft gezorgd.

De naam Remco Polman geeft bij de gemiddelde striplezer niet gelijk een aha-reactie. Toch draait hij alweer een flinke tijd mee. Weliswaar niet in de spotlights, maar hij werkt al meer dan tien jaar mee aan de strips van Dirkjan van Mark Retera en heeft flink wat scenario’s voor Donald Duck op zijn naam staan. Of alle fans van Dirkjan ook Floris van Dondermonde zullen omarmen is natuurlijk de vraag. Want de humor in Floris ligt dan wel in het verlengde van Dirkjan, maar de tekenstijl van Polman en zijn kompaan Wilfred Ottenheijm heeft meer raakvlakken met Disney en oogt meer als een Amerikaanse krantenstrip. De dikke lijnen in combinatie met het snelle en frisse tekenfilmachtige signatuur zorgt voor een eigen gezicht.

De verhalen en grappen in Floris zorgen stuk voor stuk voor een grote glimlach en een continu gegniffel. Floris is namelijk net als een schuine mop. Ook al heb je er duizenden gehoord, elke keer opnieuw moet je weer lachen. De draai die sommige plotjes hebben is dan weer verrassend, dan weer superflauw of gortdroog. Niet alleen het hoofdpersonage Floris zelf krijgt de lachers op zijn hand, ook Yorrick de nar en de zwarte ridder zorgen voor genoeg aanleiding voor een grap. Om maar te zwijgen over de draak die bekent homoseksueel te zijn en het leger wulpse prinsessen. Zeker in de vierpagina verhalen worden de karakters van deze nevenpersonages prima uitgebouwd.

In een interview met Stripelmagazine liet Remco Polman weten zijn strip een wat vreemde eend in de ‘Eppo-bijt’ te vinden. Eppo mikt vooral op de nostalgische gevoelens van striplezers uit de jaren tachtig, voor wie avonturenstrips als Storm, Franka en De Partners de grote hits waren. Juist het onzinnige en dubbelzinnige karakter van Floris doorbreekt de eenvormigheid van de huidige Eppo. Het is daarom te hopen dat dit album de weg naar de lezers vindt.

floris_van_dondermonde_cover

Boekgegevens

Remco Polman en Wilfred Ottenheijm, Floris van Dondermonde, Uitgeverij Don Lawrence Collection, ISBN 978 0 8886 188 8 (€ 8,95)

Berichten gemaakt 5338

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven