Claire Dewitt 1 – Tot in de Dood

Tot in de dood is het eerste verhaal van de gloednieuwe horrorwesternreeks Claire Dewitt. Het is tevens de eerste gezamenlijke vrucht van twee rotten-in-het-vak, Willem Ritstier en Fred de Heij. Ritstier tekende voor het scenario en de Heij wist dit beeldend op papier te zetten.

Met tekenaar Minck Oosterveer maakte Ritstier meer dan dertig jaar vele strips, waaronder de western Ronson Inc. voor het stripblad Eppo. Na twee redelijk succesvolle verhalen kwam Oosterveer in de zomer van 2011 helaas bij een motorongeluk om het leven. Ritstier wilde Ronson Inc. graag voortzetten en polste De Heij of hij zijn tekenkunsten wilde loslaten op een eventueel derde deel. Uitgever Rob van Bavel zag dit niet zitten, waardoor dit plan afketste. Maar bij Ritstier en De Heij was het zaadje voor een samenwerking ondertussen wel geplant. Ritstier besloot de grenzen van het genre op te zoeken. En wie het werk van Fred de Heij kent weet dat deze man een voorliefde heeft om dingen expliciet te maken. Het resultaat van de samenwerking is dan ook een over-de-top westernvertelling zonder valkuilen en dubbele lagen.

Vlak na de Amerikaanse Burgeroorlog in 1865 maakt premiejager Claire DeWitt samen met haar trouwe trawant Gerd jacht op Jonah Falk. Zoals het hoort in westerns, gaat dit niet zonder slag of stoot. Zo raakt Gerd aan het begin van het verhaal al gewond en komt het tweetal voor onverwachte gebeurtenissen te staan. De kleurling Claire loopt regelrecht in de armen van een groepje verdwaalde zuiderlingen en dan is er nog een verminkte geestelijke die een appeltje met haar te schillen heeft. Tenminste, dat denkt hij, want gaandeweg wordt duidelijk dat Claire een overleden tweelingzus heeft, Lilianne. Op één of andere manier is zij uit de dood herrezen en leeft zich in monsterlijke gedaantes uit op haar vijand. Met de nodige suspense komt het verhaal tot een harde en bizarre ontknoping waarbij niemand ongeschonden uit de strijd komt. Althans, zo lijkt het.

De makers hadden duidelijk schik tijdens het maken van deze strip. Het tekenwerk van De Heij komt in dit soort verhalen het best tot zijn recht, zoals ook al duidelijk werd in zijn Pulpman boekjes. Ook Willem Ritstier lijkt het gedroomde pulp-scenario te hebben geschreven. Moest hij zich voor de grotere publiekstrips voor Eppo, waaronder Ward en Soeperman, nog inhouden, in Claire Dewitt is hij eens lekker los gegaan en levert een prima verhaal af in de categorie plat vermaak met een vleugje wansmaak. Maar deze wansmaak is wat uw recensent betreft wel erg lekker. De samenwerking tussen de heren is volkomen pretentieloos en smaakt alleen maar naar meer. Het tweede Claire Dewitt verhaal staat alweer in de steigers. De titel van deel 2: Aan de poort van de hel. De heren binden er duidelijk geen doekjes om. Waarvan akte.

cover_Claire de Witt

Boekgegevens

Willem Ritstier en Fred de Heij, Claire DeWitt 1 Tot de dood, Uitgeverij Xtra, ISBN 978 99 4907 596 8 (€ 8,95)

 

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven