Groeneveldprijs 2010 voor Willem van Toorn

Willem van Toorn werd geboren in Amsterdam. Hij groeide op aan de rand van Amsterdam en verkende er de overgangsgebieden tussen stad en platteland. Vakanties brengt hij regelmatig door op het hoveniersbedrijf van zijn grootvader in de Betuwe. Rode draad in Van Toorns werk is zijn liefde voor het landschap ‘als prentenboek van ons geheugen’ en zijn zorgen dat dit wordt aangetast door ‘het dogma van de economische groei, het nieuwe terug-naar-de-natuur-denken en het ideaal van de massa-recreatie’. Van Toorn leest het landschap. Zijn werk laat zien hoe landschappen rijk zijn aan betekenis en het geheugen van een streek en daarin levende mens weerspiegelen. Willem van Toorn moppert en maakt zich kwaad. Maar vooral trekt hij ten strijde tegen de onverschilligheid. Met scherpe pen klaagt hij de moderne vormgevers van het Nederlandse landschap aan, die uit economische gewin niet alleen het landschap maar ook het geheugen van dat landschap met de grond gelijkmaken.

De Stichting Groeneveld ziet het als één van haar belangrijkste taken om huidige en toekomstige generaties bewust maken van de maatschappelijke betekenis van landschap en platteland. Bovendien wil zij de discussie over de verschillende vormen van gebruik van het landelijk gebied bevorderen. Vanuit dit idee is in 2000 de Groeneveldprijs en de daaraan verbonden Groeneveldlezing ontstaan. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of organisatie die zich bijzonder heeft ingezet voor het debat over de groene ruimte en die daarbij een afwijkend, kritisch geluid laat horen.

De uitreiking van de Groeneveldprijs vindt plaats op woensdag 20 oktober 2010 om 16.00 uur in Kasteel Groeneveld, Groeneveld 2, 3744 ML Baarn. Dan zal Willem van Toorn ook de Groeneveldlezing verzorgen. Inschrijven voor de lezing à € 20,= p.p. kan tot uiterlijk 20 oktober. Dit kan telefonisch: 035 – 54 80 994 of per email: reserveringsbureau@minlnv.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven