Getypte films

Tom Hanks heeft een omvangrijke verzameling van oude typemachines. Het was slechts een kwestie van tijd tot de wereldberoemde acteur zijn collectie daadwerkelijk zou gaan gebruiken. Het resultaat is zijn debuut: Een stel verhalen.

In Een stel verhalen bundelt de nieuwbakken auteur maar liefst zeventien verschillende verhalen. In ‘Persjunket in de lichtstad’ gebruikt Hanks zijn vakkennis en laat hij de lezer kennismaken met het strak georganiseerde leven van een toerende B-acteur. ‘Ga naar Costas’ beschrijft hoe een Bulgaarse immigrant een bestaan in New York probeert op te bouwen. De bundel sluit af met Steve Wong, een amateurbowler die keer op keer strikes gooit, waardoor hij het plezier in het spel verliest. Hanks’ verhalen staan stuk voor stuk op zichzelf, maar als lezer kun je wel connecties zien. Zo gaan enkele vertellingen over dezelfde vriendengroep en komen de columns van Hank Fiset, een ouderwetse journalist van een regionale krant, op verschillende plekken in de bundel voor.

Hanks’ passie voor oude typemachines loopt daarnaast als een rode draad door het boek. Ieder verhaal bevat op zijn minst een verwijzing naar de verzameling van de acteur. In ‘Dit zijn de overpeinzingen van mijn hart’ heeft hij het over een van zijn favorieten: ‘Deze is uit 1959. De Hermes 2000. De absolute top onder de typemachines, onovertroffen. Als je dit de Mercedes-Benz onder de typemachines noemt, geef je de Mercedes-Benz te veel eer.’

Het bijzondere aan Een stel verhalen is de manier waarop de acteur buitengewone gebeurtenissen op een uiterst normale manier beschrijft. In ‘Alan Bean plus vier’ onderneemt de vriendengroep bijvoorbeeld een reis om de maan met een zelfgebouwde raket. Het plannen van de reis bleek echter niet zo gemakkelijk: ‘Ik stelde voor dat we de lancering zouden laten samenvallen met de verjaardag van de Apollo 11, de beroemdste ruimtevlucht uit de geschiedenis, maar dat ging niet lukken omdat Steve Wong in de derde week van juli een belangrijke afspraak bij de tandarts had.’

Een stel verhalen spreekt dermate tot de verbeelding dat het overduidelijk is dat de schrijver ervaring heeft in de filmwereld. In ‘Wij geven om het verleden’ reist een man meerdere keren met een tijdmachine naar het New York van 1939 om de wereldtentoonstelling te bezoeken en de aantrekkelijke Carmen te ontmoeten. Het zou zo een plot voor een nieuwe Hollywood blockbuster kunnen zijn – uiteraard met Hanks in de hoofdrol.

Foto: 2013 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights ReservedAustin Hargrave-all rights cleared

Boekgegevens

Tom Hanks, Een stel verhalen, vertaling: Lidwien Biekmann, Uitgeverij Atlas Contact, 424 pagina’s (€ 21,99)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie november 2017.

Berichten gemaakt 867

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven