Adriaan van Dis wint Libris Literatuur Prijs

Adriaan van Dis heeft gisteravond de Libris Literatuur Prijs in de wacht gesleept, een van de belangrijkste onderscheidingen in de Nederlandstalige literatuur. Hij won de prijs met zijn roman Ik kom terug.

Van Dis was al twee keer eerder genomineerd voor de Libris Prijs – voor Tikkop (2010) en Indische duinen (1994). Met Ik kom terug is het dan eindelijk raak. De schrijver ontving de prijs, waaraan vijftigduizend euro is verbonden, in het Amstel Hotel te Amsterdam uit handen van juryvoorzitter Wim Pijbes. De jury noemde het boek ‘een uitzonderlijke roman, die op tragikomische wijze naar de kern van het menszijn graaft.’

Ik kom terug is een autobiografisch getinte roman waarin de verhouding tussen Van Dis en zijn hoogbejaarde moeder centraal staat. In het verhaal krijgt de schrijver een voorstel van zijn moeder. Zij vertelt hem haar levensverhaal en in ruil daarvoor geeft hij haar pillen die haar een zachte dood garanderen.

Bij de uitreiking liet Van Dis te kennen dankbaar te zijn. Hij bedankte daarnaast ook de andere genomineerden: “Ik heb zo veel ervaring in verliezen. Jullie mogen me tot twaalf uur haten, en daarna, gun het me eventjes’’. De andere genomineerden waren Gustaaf Peek, Esther Gerritsen, Kees ’t Hart, Peter Terrin en debutant Niña Weijers.

Benieuwd wat wij van Ik kom terug vonden? Lees hier onze recensie!

Bron: NOS
Foto: Annaleen Louwes

Berichten gemaakt 5328

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven