Felle kritiek op Congo, een geschiedenis

Collega-schrijver Joris Note is ronduit aanvallend in zijn reactie op het lijvige boek. Hij vindt dat Congo ‘racistische trekjes’ vertoont, en dat Van Reybrouck het streven naar democratie, van Congo’s eerste eigen premier Lumumba, miskent.
De kritiek van Note op Van Reybrouck is voornamelijk gericht op diens interpretatie van Lumumba’s speech bij de onafhankelijkheidsplechtigheden van Congo op 30 juni 1960. Volgens Van Reybrouck had de Belgische Van Lierde meegeschreven aan de speech – iets wat Van Lierde zelf overigens weerspreekt. Note vermoedt dat Van Reybrouck ‘niet gelooft dat de zwarte autodidact een toespraak kon opstellen zonder hulp van een blanke autodidact’. Kritiek op Lumumba zou in delen van België nog altijd gevoelig liggen, omdat ‘Lumumba in linkse, Belgische kring nog steeds volkomen onaantastbaar is,’ aldus Wil Hansen, redacteur van David van Reybrouck.
Het volledige stuk van Joris Note is hier te lezen.
Bron: NRC Boeken.

Eén gedachte over “Felle kritiek op Congo, een geschiedenis

  1. Ik ben antropoloog en klinisch psycholoog van opleiding. Ik ben ook Belgie ontvlucht om een restaurant te starten in portugal. Daarnaast beschouw ik mezelf als een mens die op zoek gaat naar de ziel van mensen, net als David. Nu is er één ding dat me van het hart moet en dat is Dirk Draulans kritiek op David’s inpressionante werk, “Congo”. Laat ons de kritiek kort houden en niet al te intellectueel. Draulans is een ongeloooflijke wanker die denkt dat hoe meer apen hij bestudeert, hoe meer grieten hij denkt in bed te krijgen. En als hem dat ook lukt, hoop ik dat de apin er ook beter van wordt.
    Dirk, je kritiek is zo pathetisch, gewoon al omdat je al die moeite doet om hem wetenschappelijk te onderbouwen.
    point.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven