Elfen, trollen en een vosje met een gewei

Stripmaker Luke Pearson creëerde een klein meisje met grote ogen en blauw haar en plaatste haar in een weergaloze fantasiewereld. Voor wie zijn kinderen eens een nieuw en fris verhaal wil geven, is de Hilda-reeks een enorme aanwinst.

Scandinavische mythen stonden model voor Hilda, maar stripmaker Pearson gebruikte deze oude verhalen om een eigen wereld te creëren. Een wereld bewoond door bijzondere schepsels, zoals Wofs (onzichtbare elfjes), watergeesten en houtmannetjes. Midden in dit magische woud woont Hilda met haar moeder.

In het eerste deel, Hilda en de Trol, krijgt Hilda gezelschap van Takkie, een soort vosje met een gewei. Gezamenlijk trekken ze de bergen in om rotsblokken te tekenen en op avontuur te gaan. Ook maakt zij kennis met het houtmannetje, dat ongevraagd haar huis binnenkomt en voor de open haard gaat liggen. In eerste instantie ergert Hilda zich ontzettend aan dit wezentje. Desondanks ontstaat een bijzondere vriendschap en het houtmannetje behoedt Hilda voor stommiteiten. Bijvoorbeeld als blijkt dat Hilda een trol wil afschrikken door een belletje aan zijn uitstekende neus te hangen. Iets wat je maar beter niet kunt doen.

Hilda In deel 2, Hilda en de Reus van Middernacht, is nog meer ruimte voor fantasy. Hilda en haar moeder krijgen een briefje van het verborgen volk van de Noordelijke Elfenvalleien. Deze piepkleine elfjes willen dat Hilda en haar moeder de vallei verlaten. Hun huis staat in de weg, dus de elfen willen overgaan op een gedwongen uitzetting. Door haar onbevangenheid weet Hilda te onderhandelen met de burgemeester van dit volkje. Ze krijgt uiteindelijk hoogstpersoonlijk van de koning te horen dat zij niet hoeft te verhuizen naar de stad. Ondertussen worden Hilda en Takkie in de gaten gehouden door een harige, blauwe gedaante. Dit is Jørgen, de reus die al meer dan vierduizend jaar zijn geliefde zoekt…

Met de Hilda-reeks heeft de Britse illustrator en stripmaker Luke Pearson een fantastisch tijdloze en waardige kinderstrip voor jong en oud gemaakt en tegelijkertijd de reputatie verworven van een van de meest vooraanstaande nieuwe stripkunstenaars uit Groot-Brittannië. Het feit dat Hilda en de Reus van Middernacht in 2012 genomineerd werd voor een Eisner Award is hier een mooi bewijs van.

Het heldere en kleurrijke tekenwerk, het gemak waarmee vreemde wezens en onwerkelijke sculpturen aan het papier zijn toevertrouwd, en de schitterende uitvoering van de boeken maken van deze reeks een sublieme aanvulling op het genre van de jeugdstrip.

In Engeland verscheen vorig jaar alweer het vierde deel: Hilda en de zwarte hond. Wij hopen dat deze stripreeks ook in Nederland aanslaat en de dat de andere albums ook worden vertaald. Hilda is een serie om te verzamelen, te bewaren en steeds opnieuw te herlezen.

Hilda en de reus

Boekgegevens

  • Luke Pearson, Hilda en de Trol, Uitgeverij Scratch, vertaling: Mat Schifferstein ISBN 978 94 921 1717 5 (€ 14,90)
  • Luke Pearson, Hilda en de reus van middernacht, Uitgeverij Scratch, vertaling: Mat Schifferstein. ISBN 978 949 2117 182 (€14,90)

Deze recensie verscheen eerder in BKStrips, editie september 2015

Berichten gemaakt 5313

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven