Boekfragment: Een Normaal Boek

Een Normaal Boek. Lange tijd uitverkocht en onvindbaar, maar actueel als nooit tevoren. Een Normaal Boek bevat in dit geval verhalen. Dialogen, handige tips, asbest, krantenberichten, dreigbrieven en de verzamelde autocueteksten van Rond Brandsteder. Daarnaast biedt het boek een lijst met 350 woorden die nog aan de Nederlandse Taal ontbraken, zoals ‘behoudkanaire’, ‘poetenviaduct’ en ‘twijgdwinger’.

Het lezen

‘Myrthe las een boek. Buiten, rond het huis, liep een wolf. Af en toe drukte hij zijn vervaarlijke bek tegen het raam waarachter Myrthe was verzonken in haar verhaal. Het boek was zo spannend dat ze helemaal geen erg had in de hongerige wolf, die per minuut onrustiger leek te worden.
Myrthe ging helemaal op in haar boek. De wolf sloeg een ruit in en sprong naar binnen. Myrthe, ze sloeg net een bladzijde om, hoorde niets. De wolf pakte een enorme gastoeter en begon groot kabaal te maken.
Maar nog keek Myrthe niet op of om. […]’
Wat is dat toch met boeken dat je er zo in meegezogen kan worden dat je alles om je heen vergeet? Nog een voorbeeld:
‘Myrthe zat op een steiger een boek te lezen. Plotseling sprong een olifant op de wankele steiger. Myrthe vloog een stukje de lucht in en de steiger begaf het zowat onder het gewicht van de olifant. Maar Myrthe was niet van haar stuk te brengen, ze zat helemaal in hoofdstuk 6.’
Zelfs het grootste beest uit het hele dierenbos krijgt Myrthe niet uit haar boek. Hoe is dat mogelijk? Myrthe: ‘Tja, ik denk toch dat het te maken heeft met een soort concentratie. Om een voorbeeld te geven, ik zat laatst op een bankje in het park een boek te lezen, bleek dat er al die tijd een hele kudde kwade gnoes zich om me heen had verzameld om mij flink te grazen te nemen. Ik had dus gewoon niets door. Ik heb het later van iemand anders moeten horen, en ik schrok daar behoorlijk van. Wat had er niet kunnen gebeuren?’
Myrthe slaat de spijker op de kop, het lezen van boeken neemt risico’s met zich mee. stel, je zit in de trein helemaal verzonken in een novelle en er komt een groep balorige jachtluipaarden de coupé binnen. Waar blijf je dan?
We hebben dit dilemma voorgelegd aan Jochem Wagenmaker: ‘Dat boek is dus niet het probleem. Als er een groep jachtluipaarden de coupé binnenkomt heb je een heel ander probleem. Dan heeft de NS een heel groot probleem’ – natuurlijk, Jochem, daar heb je gelijk in, maar op zo’n moment koopt Myrthe daar niks voor. Punt is dat als zij op dat moment geen boek had gelezen, ze het misschien allemaal veel levendiger had kunnen navertellen. ‘Het is nu inderdaad allemaal nogal uit de tweede hand.’
Maar volgens Myrthe werkt lezen ook stimulerend op de fantasie. ‘Ik heb al die wilde dieren niet nodig om een spannend avontuur te beleven.’ – zegt Myrthe, terwijl ze gezeten op de rug van een gorilla het oerwoud in verdwijnt.

11 0,5 BF De Harmonie Een Normaal Boek afb

Boekgegevens

Ronald Snijders & Fedor van Eldijk, Een Normaal Boek, uitgeverij De Harmonie, ISBN 978 90 761 7439 6 (€ 17,90)

Berichten gemaakt 5328

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven