Een knap staaltje strip

Amorfati is Latijns en betekent iets als ‘Liefde voor het (nood)lot’. De stripreeks Amorfati bevat korte verhalen, die zich kenmerken door wendingen in het plot. De ene keer gaat het om een onopgeloste moord, dan weer over winkeldiefstal. De verhalen werden ooit gemaakt voor het True Crime Magazine koud bloed en later herplaatst in Eppo. De verhalen zijn steeds door een andere tekenaar getekend.

René Leisink is de drijvende kracht achter de Amorfati. Deze auteur is bekend van de cartoon Argus, die in de ochtendkrant Metro staat. Voor Amorfati heeft hij de rol van scenarist op zich genomen. Een taak die Leisink goed beheerst. Hij weet op hele subtiele en fraaie wijze in elk verhaal de juiste spanningsboog te hanteren. De vernuftig opgebouwde verhaallijnen pakken bijzonder goed uit en versterken het verrassingseffect. Voorspelbaarheid komt niet voor in het woordenboek van Leisink.

Het eerste album van Amorfati, Vlees en Bloed verscheen in 2013. Omdat René Leisink deel uitmaakt van striptekenaarscollectief Noodweer, liet hij deze eerste reeks verhalen tekenen door zijn studiokompanen. Het tekenwerk van de diverse tekenaars lag duidelijk in elkaars verlengde en zo ontstond een coherent geheel. Nacht en Ontij, de tweede bundel in de Amorfati reeks gaat voort op dezelfde voet. Alleen is voor het tekenwerk dit keer in een grotere vijver gevist. Acht tekenaars maakte dertien verhalen. Enkele bijdragen wijken in stijl en sfeer totaal af van het gemiddelde Amorfativerhaal. Binnen een stripblad, waarin de verhalen met tussenpozen van enkele weken worden gepubliceerd, valt dit nauwelijks op. In een stripboek daarentegen des te meer. Het tekenwerk van Pieter Hogenbirk, Charles Guthrie en Jan Cleyne is van totaal andere orde dan dat van de mannen van Noodweer.

Door met verschillende tekenaars te werken, krijgt elk verhaal een eigen sfeer. Soms lijkt het net of het scenario speciaal is geschreven met de tekenstijl van de bewuste tekenaar in het achterhoofd. Met de ‘zogenaamde’ kerstverhalen stijgen Amorfati en Leisink boven zichzelf uit. Kerst is natuurlijk de ideale tijd om een crimeachtige situatie uit te beelden. Zo wordt de songtekst ‘Last Christmas’ van Wham heel letterlijk in beeld gebracht. Maar ook het verhaal Mister X-Mas over een arm gezin is oprecht ontroerend. Daarin laat de scenarist de wending van het verhaal juist de goede kant op draaien. Uiteraard dragen de sfeervolle tekeningen van Ben Westervoorde hieraan in hoge mate bij.

De cover van Nacht en Ontij van tekenaar Maarten Gerritsen is niet alleen prachtig getekend maar brengt de juiste atmosfeer in beeld. Als lezer weet je dat achter deze plaat nog iets schuilt gaat. Al met al is Amorfati  meer dan een doorsneestrip.

cover Amorfati 2

 

 

 

 

 

 

 

 

Boekgegevens

René Leisink en anderen, Amorfati 2 – Nacht en Ontij, Uitgeverij Don Lawrence collection,  ISBN 97 890 8886 204 5  (€ 8,95)

 

Berichten gemaakt 5307

Eén gedachte over “Een knap staaltje strip

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven