Suske en Wiske en de Misleidende Marketing

Dit jaar zou Willy Vandersteen, als hij nog in leven was geweest, 100 jaar zijn geworden. De vanderSteen-studio heeft besloten dit te vieren met een speciale albumreeks van Suske en Wiske. Een die afwijkt van de Vlaamse kinderhelden die wij gewend zijn te zien. De studio speculeerde er al langer op een verhaal te maken waarin Suske en Wiske ouder zijn en consequenties ondergaan. Elementen als geweld, seks en dood doen opeens hun intrede in een voorheen onschuldig concept. Er is een reeks van 6 albums ontstaan waarvan het eerste deel is uitgekomen: Amoras.

Niet alleen het album is op een andere manier aangepakt, maar ook de marketing. Het album heeft zijn eigen themesong. Op social media verschenen berichten over de vermissing van Wiske. In steden doken daarover posters op en er kwamen spannende trailers uit. Later zag ik zelfs een bericht over de dood van Wiske.

De grimmige elementen als seks,geweld, dood en schelden voelen geforceerd aan

Toen het album in de winkel lag, vloog het er uit. Ook ik was nieuwsgierig en een paar dagen na de release dook ik een stripwinkel in om zelf een exemplaar aan te schaffen. Ik had geluk, ze hadden nog een stapeltje, maar nabestellen was al niet meer mogelijk. Eenmaal thuis aangekomen begon ik meteen te lezen. Toen ik eenmaal klaar was en het verhaal op mij had in laten werken, wilde ik dood zijn, zodat ik mij kon omkeren in mijn graf.
Dat is niet omdat de strip ontzettend slecht is, dat is eerder omdat het resultaat verschilt van wat Amoras beweert te zijn. Door de marketing zijn de verwachtingen hoog gelegd, mede dankzij uitspraken op de site als: ‘Amoras is in vele opzichten meer dan een strip. Het is een passieproject van velen en maakt koppelingen naar meer en andere zintuiglijke belevingen.’ Als je de lat zo hoog legt, kan er enkel teleurstelling vloeien uit het product dat je maakt.
Maar ook zonder deze te hoog geschapen verwachtingen zou het album niet goed zijn. De grimmige elementen als seks, geweld, dood en schelden voelen geforceerd aan. De verhaallijn loopt niet vloeiend. Het komt over alsof het moet, in plaats van dat het kan. De personages blijven plat. En ook de tekeningen redden het verhaal niet. Van sommige panels heb ik weliswaar genoten, op andere plaatsen vond ik ze middelmatig.

Amoras2

Het concept van de volwassen Suske en Wiske vind ik mooi. Laat een klassieker een andere weg inslaan: op die manier kan de stripwereld in beweging komen waar die nu vaak blijft haken aan de oude meesters. Maar dit lijkt haastwerk, zowel het verhaal als het beeld. Ik denk dat de tijd en energie die in de marketing is gestopt, beter in het werk konden worden geïnvesteerd.

Er komen nog vijf delen aan. Ik houd mij aanbevolen.

Boekgegevens

Willy Vandersteen, Suske en Wiske – Amoras, Uitgeverij Su Strips, ISBN 978 90 022 5437 6 (€ 6,95)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven