Een kind als dossier

Bij sommige romans over gewelddadige huishoudens haal je opgelucht adem als de kinderen uit huis geplaatst worden. Bij Corvus is dit niet het geval. Voor de vijfjarige hoofdpersoon Raban begint de ellende pas echt als de jeugdzorg hem in handen krijgt.

Schrijver Rob van der Staaij kent de jeugdinstellingen goed en Corvus is deels gebaseerd op zijn eigen ervaringen. Het blijft onduidelijk hoeveel fictie is in het boek, maar dat Van der Staaijs belevenissen niet zo fraai waren is aannemelijk. De jeugdzorg komt er namelijk niet goed vanaf in deze roman.

Alsof hij een soort experiment is, wordt hoofdpersoon Raban van het ene kindertehuis naar het andere gestuurd. Hij is een ‘dossier’ en dus een probleem dat opgelost moet worden. Medewerkers nemen nergens de moeite hem in te lichten over hun plannen, waardoor de jongen steeds alert is en zich niet durft te hechten. Zelfs bij zijn liefdeloze pleegouders is hij daarom niet beter af.
Hoewel Raban aan het begin niet zo’n uitgediept personage is, maakt de schrijver zijn verlangen naar thuis wel voelbaar. Zo ver staat die emotie ook niet van de alledaagse lezer af: iedereen heeft wel eens heimwee gehad tijdens logeerpartijtjes en vakanties. Het pijnlijke is dat dit gevoel bij Raban jarenlang duurt. Ondertussen maken zijn voorkeuren hem nog meer een zonderling. Zo spaart hij dierenschedels en heeft hij een kraai als huisdier, wat meteen de titel van het boek verklaart. Corvus is namelijk de Latijnse naam voor deze vogelsoort.

Het ‘eindstation’ van Rabans omzwervingen is de orthopedagogische instelling De Dreef, waar Raban als puber belandt. Hier ontmoet hij blufferige jongens, wiens streken steeds gemener worden. Zij zijn de bekende ‘verkeerde vrienden’, waardoor de alarmbellen bij de lezer afgaan. In Rabans dagboekfragmenten zie je de invloed van zijn vrienden ook terug: hij scheldt, is landerig en gebruikt veel drugs.  Ondertussen blijkt relschoppen niet zijn enige hobby. Stiekem wil hij studeren, en ligt zijn toekomst bij ‘de gymnasiumpikkies’ die hij zo veracht. Het is jammer dat deze ambitie niet wat meer naar voren komt. Ondanks alles blijft Raban steeds destructieve beslissingen nemen. Het maakt dat je hem zijn succes minder gunt en soms vergeet dat hij werkelijk zijn best doet om te veranderen. Maar Corvus laat ook zien dat de wereld niet zo zwart-wit is. Destructiviteit en ambitie sluiten elkaar niet uit. En een moeilijke jeugd en succes ook niet.

Corvus

Boekgegevens

Rob van der Staaij, Corvus, Uitgeverij Magonia, ISBN 978 94 922 4104 7 (€ 21,95)

Berichten gemaakt 867

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven