Een Italiaanse Sherlock in Brussel

De politieman van de paus lijkt veelbelovend. Een prachtige omslag dat een spannende verhaallijn in het romantische Italië suggereert. Het boek wordt  gepresenteerd als een ‘historische politieroman’ en hoewel het verhaal van De politieman van de paus veel potentie heeft in verhaallijn en setting, lukt het Eekhaut niet om alles eruit te halen wat erin zit.

 De roman beschrijft detective Carlo Dela Siena, die in 1899 in opdracht van de hogere machten in het Vaticaan naar de hoofdstad van België afreist. Een aantal geestelijken wordt daar verdacht van pedofilie. Er is een lijst met potentiële daders en slachtoffers, maar Dela Siena moet op zoek naar bewijzen die de geruchten kunnen bevestigen of ontkrachten.

Dela Siena is een typische held die altijd naar gerechtigheid streeft en het leven van een ander zou verkiezen boven dat van hemzelf. Helaas leidt dit soms tot oppervlakkigheid bij dit personage, omdat hij één en al goedheid lijkt te zijn. Om je helemaal in te kunnen leven is het fijn om te weten dat zelfs de karakters van de grootste helden een donkere kant vertonen.

Eekhaut heeft alle elementen van een typische detective gebruikt: een sympathieke en toch mysterieuze held, een bloedmooie vrouw aan zijn zijde, moorden en complotten. Toch onderscheidt hij zich van andere schrijvers in zijn genre door de gedetailleerd beschreven steden, wijken en gebouwen die voorbijkomen. Het Brussel dat we nu kennen lijkt in niets meer op het Brussel van de late negentiende eeuw, dus het is fijn om een tijdsbeeld voorgeschoteld te krijgen dat tot de verbeelding spreekt. Dela Siena verzamelt in hoog tempo vijanden om zich heen in Brussel, die hem om verschillende en soms vage redenen uit de weg willen ruimen. Op elke straathoek staat wel een grimmig figuur met revolver of mes te wachten.

[quote]Een sympathieke maar toch mysterieuze held, een bloedmooie vrouw aan zijn zijde, moorden en complotten.[/quote]

De ingewikkelde complotten die je verwacht door zoveel betrokken partijen blijken uiteindelijk minder complex dan Eekhaut in eerste instantie doet vermoeden. Er komen nooit harde bewijzen op tafel of die Belgische bisschoppen en kardinalen nou daadwerkelijk iets met die kinderen hebben gedaan. Een aantal vragen blijft onbeantwoord. Bovendien is Dela Siena geen echte speurder die werkt aan de hand van fysieke bewijzen. Hij kijkt enkel naar mensen en beoordeelt dan of ze liegen of niet. Conclusies die hij trekt zijn daarom soms niet erg geloofwaardig. Je zou verwachten dat de hoogste kerkelijke machten iemand aanstellen die een zaak tot op de bodem uitzoekt en nergens voor terugdeinst.

Eekhaut heeft een James Bond neer willen zetten, een Sherlock Holmes, maar heeft voor zichzelf de lat te hoog gelegd. Alle elementen voor een succesvolle politieroman zitten in het boek verwerkt, maar toch is het geen meeslepend verhaal geworden. Hoewel Brussel, Rome en kerkelijke instanties prachtige locaties zijn voor een misdaad, lijkt het af en toe meer alsof je een politieverslag zit te lezen.

Eekhaut heeft de juiste ingrediënten gevonden, maar moet alleen nog even goed roeren. Gelukkig heeft het boek een open einde, dus wellicht weet hij met een vervolg te bewijzen dat hij een goede, spannende politieroman kan schrijven.

de politieman van de paus

Boekgegevens

Guido Eekhaut, De politieman van de paus, Uitgeverij Link, ISBN 978 94 623 2115 1 (€ 16,50), e-boek: ISBN 978 94 623 2116 8 (€ 7,99)

Berichten gemaakt 5312

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven