Dossier: Een fantasierijke wereld

Even wegdromen naar een fantasierijke wereld. Dat kan je het beste doen met een fantasy-boek. Het is af en toe wel lastig om het juiste boek te vinden. Daarom tipt de redactie een paar unieke fantasy-boeken die je ooit moet hebben gelezen.  

Door Adinda Graafland 

De Grijze Jager 
2007 is het jaar waarin het eerste deel van De Grijze Jager, geschreven door de Australische schrijver John Flanagan, verscheen. Flanagan schreef het boek in eerste instantie om zijn twaalfjarige zoon aan het lezen te krijgen. Nu heeft hij menigeen weten te raken en worden er zelfs Grijze Jager-dagen georganiseerd in het Archeon.  

In De Grijze Jager volgen we Will, een kleine maar slimme jongen. Zijn hele leven droomt hij ervan om ridder te worden, maar zodra de dag komt wordt hij afgewezen. In plaats daarvan wordt hij toegewezen aan Halt, de mysterieuze Grijze Jager met een chagrijnig gezicht maar met een groot hart. In het eerste deel, De ruïnes van Gorlan, beleefd Will zijn eerste avontuur als leerling van Halt. Ze gaan samen op een geheime missie om de moord op de koning te voorkomen. Ondertussen leert hij onopvallend te zijn, te schieten met een pijl en boog en te rijden op een kleine pony.  

Door de hoofdpersoon niet de sterkste en meest heldhaftige te maken, spreken de boeken veel kinderen aan. Niet elke held moet groot en sterk zijn. Dat wilde Flanagan laten zien met deze serie. Door de boeken heen leert Will steeds meer. Niet alles kan hij goed, maar daarvoor heeft hij altijd anderen die hem kunnen helpen. Je groeit mee met Wil tijdens het lezen. En ondanks dat deze boekenreeks voor kinderen vanaf tien jaar is, hoort het toch in het fantasy-rijtje thuis. Volwassenen kunnen de boeken ten slotte ook lezen. Ze blijven leuk, voor welke leeftijd dan ook. 

De glazen troon 
Van 2007 reizen we af naar 2012. Het jaar waarin de Amerikaanse schrijfster Sarah J. Maas het eerste deel van De glazen troon-serie uitbracht. Met deze serie, maar ook met haar andere boeken, is ze meermaals in de nominaties gevallen van de Goodreads Awards. Ze zijn dan ook zeker de moeite waard voor de echte fantasy-liefhebbers.  

In De glazen troon volgen we Calaena, een achttienjarige sluipmoordenaar in het koninkrijk Adarlan. Na een jaar in de gevangenis te hebben gezeten, komt ze voor een keuze te staan: haar hele leven slijten in de gevangenis, of deelnemen aan een toernooi waarvan de winnaar de nieuwe kampioen van de koning wordt. De deelnemers worden een voor een op gruwelijke wijze vermoord. Al snel vecht Calaena niet alleen voor haar vrijheid, maar ook voor haar leven. Ondertussen wordt ze gevreesd door het hele land en bemind door twee mannen. 

Met een sterke vrouw als hoofdpersoon, was ik meteen verliefd op deze boeken. Je komt niet vaak een boek tegen waarin een vrouwelijke moordenaar de hoofdrol heeft. Met de spanning, kleine sprankeltjes romantiek en fantasie die in het boek verwerkt zijn, is stoppen met lezen onmogelijk. Zo komen er naast mensen ook Fae en heksen in het boek voor. Sarah J. Maas beschrijft de vele gebeurtenissen uitgebreid en op een unieke manier. Een mooie serie, zowel in het Nederlands als in het Engels. 

Het geheim van de witte wolvin 
En we blijven nog even in 2012, waarin de vertaalde versie van het boek Het geheim van de witte wolvin, van de Franse schrijver Henri Lœvenbruck, uitkwam in Nederland. Dit is een driedelige fantasy-serie geworden, waarin hij de aspecten van de natuur goed naar voren laat komen. Een leuk feitje: naast dat hij een schrijver is, is Henri ook een zanger en componist. Hij schrijft liedjes voor zichzelf en voor andere Franse artiesten.  

Het geheim van de witte wolvin voelt aan de ene kant aan als een sprookje. In een mysterieus land was er eens een jong meisje: Aléa. Ze treft een geheimzinnige ring aan en ontdekt algauw dat ze met die ring over bijzondere krachten beschikt. Ze blijkt de erfgename te zijn van de eeuwenoude kracht van de machtige Samildanach, de Saîman. Al snel weten anderen er ook van en wordt Aléa op de hielen gezeten. Gelukkig krijgt ze hulp van de vrolijke dwerg Mjolln en de witte wolvin Imala.  

Ondanks de soms moeilijke woorden die in de boeken gebruikt worden, is de serie een prachtige toevoeging aan je boekenkast. De wereld en de bijzondere wezens die er wonen zijn erg gedetailleerd en geloofwaardig uitgewerkt. Mjolln, de vrolijke dwerg, is een leuk personage waar iedereen al snel van kan houden. Hij brengt een vrolijke noot aan het avontuur, terwijl de anderen wat mysterieuzer blijven. Het brengt dit bijzondere fantasy-verhaal mooi in balans.  

Berichten gemaakt 5313

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven