De redactie tipt: Filosofische kinderboeken

Vandaag start de Week van de Kinderfilosofie (15 t/m 23 april). Net als met lezen kun je namelijk met filosoferen niet jong genoeg beginnen! Daarom tippen wij drie filosofische jeugdboeken die je aan het denken zetten. Zo mogen kinderen zelf aan de slag met doordenkers als: wat maakt een tafel een tafel? Of vind je antwoord op vragen als: wat zijn gedachten?

Door Ilse van Oosten

Waarom een tafel geen dier is

Hoe zou jij je voelen als er opeens een vreemd voorwerp in je huis verschijnt? Verward, waarschijnlijk. Zo moet de krokodil in Waarom een tafel geen dier is zich ook gevoeld hebben, toen er opeens midden in de jungle een tafel stond. Samen met de andere dieren probeert hij erachter te komen wat de tafel is, het lijkt geen dier, maar wat is het dan wel? In dit prentenboek word je op humoristische wijze aan het denken gezet over hoe we dingen categoriseren, want wat maakt iets eigenlijk een plant, of een dier, of een tafel? En wat als een tafel het er niet mee eens is een tafel te zijn? Wat als de tafel ervan droomt om iets anders te zijn?

Meneer Zee, Waarom een tafel geen dier is, illustraties: Wout Schildermans, Uitgeverij Horizon, 40 pagina’s (€ 19,99)

Alles is dromen, dromen is alles

Zo zien we dat iedereen, zelfs een tafel, droomt, maar hoe dromen precies werken weten we nog steeds niet. Waar ze vandaan komen, wat ze betekenen, waarom we sommige wel onthouden en andere niet. In Alles is dromen, dromen is alles kijkt Stine Jensen naar verschillende veranderingen in de maatschappij die allemaal begonnen met dromen, denk aan kunnen vliegen of nooit meer ziek zijn. Toekomstdromen noemt ze die. Aan de hand van dromerige fantasierijke illustraties en vragen om zelf mee aan de slag te gaan filosofeer je in dit boek over hoe jij denkt dat de toekomst er uit gaat komen te zien, en welke dromen wel en welke niet in vervulling zullen gaan.

Stine Jensen, Alles is dromen, dromen is alles, illustraties: Marijke Klompmaker, Uitgeverij Kluitman, 128 pagina’s (€ 19,99)

Gedachten denken

Terwijl dromen een onbewust proces is, is denken iets wat we bewust doen. Of, klopt dit eigenlijk wel? In Gedachten denken volgen we Noor, die zich ronddwalend door geschetste – soms surrealistische – landschappen afvraagt hoe het hebben van gedachten nu eigenlijk werkt. We zijn zo gewend dat er woorden en beelden door ons hoofd zweven, dat we er eigenlijk nooit bij stilstaan. Kunnen we deze ongrijpbare dingen sturen en vasthouden, of juist wegduwen en vergeten? Hoe praat je over iets wat je niet kunt zien?

Annelies Beck, Gedachten denken, illustraties: Hanneke Siemensma, Uitgeverij Querido, 40 pagina’s (€ 17,99)

Op zaterdag 22 april wordt de winnaar van het Beste Filosofische Kinderboek 2023 bekend gemaakt. Bekijk hier vast de shortlist!

Berichten gemaakt 5317

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven