De piloot die zijn dromen najoeg

De piloot en de kleine prins laat als prentenboek voor volwassenen zien dat Antoine de Saint-exupéry (1900-1944) een even grote avonturier was als zijn wel- bekende kleine prins.

De kleine prins is wereldberoemd, maar dat dit klassieke kinderboek  – dat we vooral kennen van onze Franse leeslijst – een autobiografi- sche lading heeft, is minder bekend. Als klein jongetje leek auteur Antoine de Saint-exupéry met zijn blonde haren precies op zijn kleine prins, maar ook als volwassene vertoonde hij overeenkomsten met het buitenaardse jongetje. Zo verliet hij, net als het prinsje, zijn huis, zijn haard en zijn geliefde om op zoek te gaan naar avontuur. In De piloot en de kleine prins schetst Peter Sis een poëtisch beeld van het leven van de schrijver. Het biografische prentenboek onthult een leven vol avontuur en kinderlijke fantasie. er is met name aandacht voor De Saint- exupéry’s liefde voor het luchtruim: als kind probeert hij vliegmachines te bouwen, en als volwassene weet hij het niet alleen tot schrijver, maar ook tot piloot te schoppen. Hij reist per vliegtuig de hele wereld over, waarbij hij regelmatig in levens- gevaarlijke situaties terechtkomt.

De fantasievolle geest van De kleine prins klinkt regelmatig door in de tekeningen van Sis: de bergen waar De Saint-exupéry overheen vliegt krijgen gezichten en het wrak van een neergestort vliegtuig lijkt op een mannetje. Ook komen verschillende personages uit De kleine prins op de meest creatieve manieren aan bod in de bijzondere tekeningen van Sis, wiens teken- stijl doet denken aan oude landkaarten en postpakketten in de tijd waarin De Saint- exupéry leefde. Deze tekeningen vormen het kloppende hart van het prentenboek. De begeleidende teksten, die kriskras over de pagina’s verdeeld je tegemoet springen, zijn van mindere kwaliteit. Ook is het jammer dat de stormachtige relatie die De Saint-exupéry had met zijn vrouw Consuelo Suncin Sandoval naar de achtergrond is ver- drongen. een gemiste kans, omdat Sandoval  model stond voor een zeer belangrijk personage uit het kinder- boek van De Saint-exupéry: De kleine prins: de roos waar de kleine prins zo van hield.

In De piloot en de kleine prins zien we een auteur annex piloot die met zijn kinderlijke enthousiasme een wereld vol fantasie zag en al zijn dromen wist te verwezenlijken. Dat Sis deze biografie als prentenboek heeft uitgebracht – een genre dat toch vooral voor kinderen is – is zo fantasierijk dat het een idee van De Saint-exupéry zelf had kunnen zijn. Of van de kleine prins, natuurlijk.

kleine prins

Boekgegevens

Peter Sis, De piloot en de kleine prins, uitgeverij Clavis, ISBN 978 90 448 2253 3 (€ 17,95)

Dit artikel verscheen eerder in de Boekenkrant, editie 1 september 2014.

Berichten gemaakt 5328

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven