De Nederlander en zijn fiets

Februari 2014, Berlijn. Ik fiets door de stad met een vriendin achterop. Van alle kanten toeteren auto’s naar ons, want ze vinden het maar een gevaarlijke bedoening, twee mensen op één fiets. Hoe anders het eraan toegaat in Nederland laat Shirley Agudo zien in The Dutch and their bikes.

We zijn ons er zelf nauwelijks van bewust, maar de Nederlandse fietscultuur is iets bijzonders. In The Dutch and their bikes begint de Amerikaanse fotografe Agudo met een serie feiten over de Nederlandse fietscultuur. Zo legt ze uit dat we vooral fietsen vanuit praktisch oogpunt: fietsen is ‘cyclelogical’. Hoewel deze informatie voor ons niet zoveel nieuws biedt, is het wel interessant om te lezen hoe Nederlandse fietsgewoonten door een buitenstaander worden beschreven. Het leukst zijn echter de bijna 700 foto’s. Agudo heeft zich voornamelijk gericht op grote steden als Amsterdam en Groningen, maar het boek bevat ook foto’s van meer landelijke omgevingen (helaas opvallend vaak met een molen op de achtergrond). Het is jammer dat er enkele foto’s bij zitten waar alleen fietsende schimmen op staan. Gelukkig geldt dit slechts voor een paar afbeeldingen en zijn de meeste foto’s fel en levendig.
De thema’s in het boek zijn zeer divers, want Agudo belicht werkelijk alle aspecten van het fietsen. Nu eens zie je overvolle fietsenstallingen en uit de gracht geviste wrakken, dan weer bakfietsen vol kinderen, huisdieren of een compleet bankstel. De fotografe is er goed in geslaagd de Nederlandse fietscultuur te vangen, door te laten zien hoezeer de fiets deel uitmaakt van ons dagelijks leven. Want een Nederlander fietst iedere dag, wat voor weer het ook is. Onze fiets stallen we overal: van brugleuning tot verkeerspaal en winkelruit. Fietsen betekent ook vaak gezelligheid, wanneer we samen met anderen rijden – al dan niet op een en dezelfde fiets. Fietsen is bedoeld voor iedereen, en op de fiets zijn we allemaal gelijk. Wat we ook doen en wie we ook zijn, de fiets hoort erbij. Hij definieert ons, en Agudo’s boek laat zien dat we daar best trots op mogen zijn. Nu die toeterende Duitsers nog.

dutch and their bikes omslag

Boekgegevens

Shirley Agudo, The Dutch and their bikes. Scenes from a nation of cyclists, Scriptum Publishers, ISBN 978 90 559 4899 4 (€ 29,90)

Dit artikel verscheen in de Boekenkrant, editie juni 2014.

Berichten gemaakt 5323

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven