De glorie des vaders. Het offer des zoons. Het verdriet der vrouwe

Liefhebbers van sprookjes, ridders, mysterie en magie komen bij het lezen van Drie vruchten niet bedrogen uit. De klassieke thema’s in sprookjes zoals seksualiteit, tragedie, liefde, leven en dood, en wedergeboorte komen aan bod. Dat het label van Ballon Media Blloan voor kwaliteit staat bewijst deze prachtige uitgave met schitterende inhoud.
Door Elias Jonkers

Het scenario van dit sprookje is van Zidrou, pseudoniem van Benoît Drousie, die we kennen van topwerk als o.a. Folies Bergère, Michel en Een mooie reis. De prachtige kunstwerken zijn van de hand van Oriol Hernández, kortweg Oriol. Dat Zidrou en Oriol een geslaagd krachtteam zijn, hebben we eerder kunnen bewonderen in Het vel van de beer. Dat Zidrou van de perfectie van een sprookje houdt is duidelijk te merken aan Drie vruchten.
In Drie vruchten draait het allemaal rond de vraag van de oude koning: ‘Hoe kan ik ontsnappen aan de dood?’ Een magiër komt met een oplossing maar het antwoord zal de koning eerst niet bevallen. Maar welke keus heeft de koning? Zijn angst voor de dood is immers te groot, dus sluit hij een pact met de magiër/duivel: het geheim in ruil voor de hand van de mooie Estelle, de enige dochter van de koning. Voor het geheim tot het eeuwige leven moet de koning weten welke zoon het moedigste is.De drie prinsen denken dat de moedigste de vader zal opvolgen. De echte reden is een stuk gruwelijker.
Als lezer val je midden in het verhaal, vervolgens doorloop je mysterie, gruwel en fantasie. Elke pagina en elk paneel zijn een kunstwerk op zichzelf, verhaaltechnisch zit het zeer sterk ineen. Het album is opgebouwd als een gedicht door het gebruik van herhaling.
In het verhaal is sprake van een betekenisverschuiving, een verandering in naam: de koning wordt het monster en het monster (magiër) de held. De vader wordt de levensreddende stam en de tranen van de moeder worden het helende water. De dochter blijkt het dapperste van de kinderen te zijn, hoewel zij herhaaldelijk te horen krijgt dat ze maar een vrouw is. En de zonen? Die blijven mannen: op zoek naar roem en eer door zich te bewijzen in het gevecht. Het einde van het album verwijst naar het begin: de drie zonen rijden weer uit om hun moed te bewijzen.
De tekeningen passen perfect bij het verhaal en geven het een extra mysterieuze en bij momenten griezelig uiterlijk. De alomtegenwoordigheid van de symboliek en de herhaling maken van dit album een ijzersterk verhaal.
Niet alleen liefhebbers van fantasy zullen van dit verhaal genieten. Dit album is een absolute aanrader voor iedereen en mag op geen elke leeslijst ontbreken. Ik kijk in ieder geval nu al uit naar de volgende samenwerking tussen Zidrou en Oriol.Drie_Vruchten_Zidrou_Oriol_Blunder

Boekgegevens

Oriol en Zidrou, Drie vruchten, Blloan, ISBN 97 894 6210 242 2 (€18,95)

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven