Een aaneenschakeling van toevalligheden

Toen Frodo De Decker vele jaren terug zijn personage ‘Otto’ ontwierp voor een T-shirt van de plaatselijke jeugdvereniging, dacht hij waarschijnlijk niet dat zijn geesteskind nu toe zou zijn aan het derde stripalbum.

Dat Otto, het hoofdpersonage uit de gelijknamige tekstloze gagstrip, nergens ook maar een woord spreekt, belet De Decker niet het karakter van zijn personage moeiteloos uit te tekenen. De licht naïeve, surrealistische Otto zwerft zonder doel zijn wereld door.

Ieder Otto-album bevat een doorlopend verhaal vol gebeurtenissen die je onmogelijk aan elkaar kunt linken, maar die wel wonderbaarlijk slim door elkaar worden verweven. Een striptekenaar moet over veel fantasie beschikken om zijn hoofdpersonage telkens plotsklaps op totaal andere plekken te laten verschijnen. Waar Otto zich bijvoorbeeld in het eerste plaatje nog op een onbewoond eiland in de Grote Oceaan bevindt, staat hij op de volgende prent op een andere planeet. Het zal De Decker ongetwijfeld veel hersenpijn hebben bezorgd om telkens de gepaste uitweg te vinden en zijn complexe ideeën zo vlot door elkaar te laten vloeien. Nergens krijg je het gevoel dat een tekening overbodig is of dat er te lang gepalaverd wordt op hetzelfde idee. Het blijft fris en spannend. De kans dat je deze strips in een mum van tijd hebt doorbladerd is dan ook bijzonder groot. Otto

Otto lijkt wel over bovennatuurlijke krachten te bezitten, want hij ontsnapt ongelofelijk vaak aan de dood.

In de surrealistische verhaallijnen van De Decker duikt helaas wel veel herhaling op. Otto lijkt wel over bovennatuurlijke krachten te bezitten, want hij ontsnapt ongelofelijk vaak aan de dood. Zelfs een atoombom of een flinke portie kernenergie staat hem niet in de weg. Daarnaast zal je de uiterst eenvoudig weergegeven personages en settings hoofdzakelijk aantreffen in vierkante stripkaders. De creativiteit ligt dus niet in de vormgeving of tekenstijl – al is het lijnenspel even krachtig als basic. Iedere pagina is opgebouwd uit grappen, niet altijd even doordacht of origineel, maar wel een bewijs dat je zonder grofbekkerij, seksistische opmerkingen of scheenschopperij evenzeer grappig kunt zijn.

Er is dan ook veel om te lachen in deze stripserie: je komt te weten wat er gebeurt als je geen ticket koopt voor een rit op een walvis, wat te doen als de duivel je ziel wil stelen en hoe je je vijanden kunt pijnigen met aardappelen. Kortom: Otto is een amusant personage voor alle leeftijden. Jammer alleen dat zijn albums zo snel uitlezen.

Otto Blijven Roeien Otto op hete kolen Otto de Uitverkorene

Boekgegevens

  • Frodo De Decker, Blijven roeien, Uitgeverij Syndicaat, ISBN 978 90 784 0313 5 (€ 16,95)
  • Frodo De Decker, Op hete kolen, Uitgeverij Syndicaat, ISBN 978 90 784 0324 1 (€ 16,95)
  • Frodo De Decker, De Uitverkorene, Uitgeverij Syndicaat, ISBN 978 90 784 0334 0 (€ 16,95)

Dit bericht verscheen eerder in BKstrips, editie februari 2015

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven