De Boekenkrant tipt 3 titels True crime

De Boekenkrant tipt: True Crime

Thrillers, maar dan écht: Van Tiger King tot The Ted Bundy Tapes, true crime is altijd iets geweest wat mensen fascineert. Behalve enorm bekende Netflix-series zijn er ook boeken die over echte misdaden gaan, over moord, criminele werelden en de psyche die daar achter zit. Juni is de maand van het Spannende Boek, daarom tippen wij drie bloedstollende true crime-boeken. 

Door Inge Kommeren 

Angstaanjagend dichtbij 
‘Algemene vereisten aan vrouwen: Ten eerste lichte en sterke huid.’ 
In De Moord in de Zondagsstraat beschrijft Peter Englund op beeldende wijze een van de grootste moordzaken in Zweden. Het gaat om de achttienjarige vrouw Kickan Granell, die in juli 1965 dood is gevonden in haar bed. Het misdrijf vond plaats op nummer 88 Skönstaholm, in de (schijnbaar) idyllische wijk Hökarängen. Het lijkt eerst op zelfmoord, maar verdachte bewijssporen op de plaats delict, zoals een vlek op het beddengoed, wijzen op een misdrijf. De jacht wordt gestart, maar er zijn weinig aanwijzingen. Zelfs de doodsoorzaak is nog onbekend. De combinatie van het lugubere beeld van een jonge vrouw die dood gevonden is in haar bed, en de idyllische wijk waar dit zich afspeelde, zorgde voor een mediasensatie. Englund neemt de lezer mee in zijn onderzoek naar alle gebeurtenissen en plotwendingen in deze beroemde Zweedse zaak, die het land een zomer lang in angst kluisterde. Hij geeft ook de niet-Zweedse lezer een levendig beeld van de Zweedse samenleving en cultuur omtrent 1965. Het hele proces, van de misdaad naar de klopjacht, het onderzoek en de vervolging, geeft hij in detail weer. Ook laat hij de persoonlijke kant van de verdachten, getuigen, nabestaanden en slachtoffers zien. Van de bloedstollende details in de notities van de dader, waarmee Englund ieder hoofdstuk inleidt, tot de kleurrijke omschrijvingen van Stockholm waarin deze zaak zich afspeelt; De Moord in de Zondagsstraat is een meeslepende true crime, die de lezers op het puntje van hun stoel zal doen zitten.   

True Crime tip: De moord in de Zondagsstraat van Peter Englund
Peter Englund, De Moord in de Zondagstraat. Het verhaal van een van de grootste moordzaken in Zweden, Spectrum, vertaling: Neeltje Wiersma, 287 pagina’s (€ 24,99)  

Morbide nieuwsgierigheid en scherp commentaar 
Waar De Moord in de Zondagsstraat één zaak breed uitlicht, is De volksjury een boek over verschillende opvallende zaken in Nederland en België. Silke Vandenbroeck en Laura Scheerlinck hebben het boek geschreven geïnspireerd op hun gelijknamige podcast. In ieder hoofdstuk stellen ze een vraag over misdaad en onderzoek aan een expert, zoals “Kan je een mensenlichaam in zijn geheel oplossen?” en “Wat als je als wetsdokter een lichaam in stukken voor je krijgt?”, maar ook “Waarom worden metalfans vaak in verband gebracht met Satan?” en “Is een uil in staat om iemand te vermoorden?” Om deze vragen te illustreren beschrijven ze ook een opvallende zaak in ieder hoofdstuk. Ze behandelen zaken zoals de moord op Nicky Verstappen, de sekte van Drazen Zabec en de verdwijning van Natalee Holloway. De volksjury is een luchtig, humoristisch, maar ook accuraat true crime boek, dat niet bang is om ironisch commentaar te leveren op de handelingen van alle criminelen die eraan te pas komen. De korte hoofdstukken staan op zichzelf, en lezen als podcast afleveringen. Het zal bij fans van De volksjury podcast dus goed in de smaak vallen, maar heeft als mooie bijkomstigheid ook nog interessante weetjes en feiten rondom criminaliteit, gepresenteerd door experts. Het is echter zeker niet nodig om fan te zijn van de podcast om van het boek te kunnen genieten; De volksjury is een ideaal boek voor iedere true crime fan die zich wel eens afgevraagd heeft: “Hoe plan je de perfecte moord?” 

True Crime tip: De volksjury van Silke Vandenbroeck en Laura Scheerlinck
Silke Vandenbroeck & Laura Scheerlinck, De volksjury. De meest spraakmakende moordzaken op een onverantwoorde manier verteld, Borgerhoff & Lamberigts, 231 pagina’s (€ 22,99)  

Een reis door de cocaïnewereld 
Als alledaagse moord en misdrijf je niet aanspreken, is dit boek over de wereld van drugs in Colombia misschien wel iets voor jou. Toby Muse schrijft in Kilo over de gewelddadige wereld van cocaïne, en hoe de drug onlosmakelijk verbonden is met de geschiedenis en welvaart (of gebrek daarvan) van Colombia. Hij praat met mensen die meewerken aan de industrie, van de raspachines die de plant op de velden in de jungle oogsten, naar de criminelen die in de coca-industrie werken, tot de feestgangers die de drug opsnuiven. Daarnaast gaat hij ook nog langs bij de mensen die de drugshandel proberen te handhaven, de mariniers die patrouilleren over de Stille Zee om de ladingen cocaïne te onderscheppen. Muse schrijft in een zeer persoonlijke stijl die doet denken aan een roman. Tegelijkertijd verweeft hij meesterlijk feiten en kennis over de cocaïnewereld, en de geschiedenis hiervan, door de vele conversaties die hij heeft opgeschreven. Deze wereld komt haarscherp in beeld, en Muse vertelt open en eerlijk over het geweld dat die wereld met zich meebrengt. Wat het helemaal afmaakt, zijn de prachtige foto’s in het boek, die de alledaagse beelden van de drugshandel weergeven. Kilo geeft een compleet beeld van hoe en waarom cocaïnehandel een probleem is, en waarom het niet alleen in Colombia, maar ook wereldwijd een probleem is. Perfect voor de lezer die zich graag wil onderdompelen in een wereld van criminaliteit, rijkdom, seks, drugs, moord en verraad.  

True crime tip: Kilo van Toby Muse
Toby Muse, Kilo. Leven en dood inde Colombiaanse cocaïnewereld. Van de cocaplantages tot de straathandel, Volt, vertaling: Theo Schoenmaker, 319 pagina’s (€ 21,99)

Dit artikel verscheen eerder in de Boekenkrant, editie juni 2021.  

Benieuwd geworden? Bestel dezen boeken bij uw lokale Boekenkrant-boekhandel. Kijk hier voor een overzicht.

Berichten gemaakt 5328

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven