Op 5 november 2014 reisde een flinke delegatie van de Boekenkrantredactie af naar Antwerpen voor de Boekenbeurs. Stagiaire Fleur doet verslag!
Op een mistige woensdagochtend stapten we met een aantal redacteuren de auto in. Onze bestemming was de Boekenbeurs in Antwerpen: een jaarlijks festijn dat vooral in België een ongekend fenomeen is geworden. Tijdens onze reis naar Antwerpen kwamen we voor een uitdaging te staan, toen het navigatiesysteem net voor Antwerpen uitviel. Na flink zoeken vonden we uiteindelijk de Expo, het grote hallencomplex waar de Boekenbeurs zich bevond. Gauw een persbandje halen en boeken kijken, dus!
Na wat koffie en thee konden we niet wachten om de beurs te verkennen. Eerst was het echter zaak om wat stapels Boekenkranten af te leveren bij de stands van Uitgeverij Clavis, Uitgeverij Lemniscaat, en Uitgeverij Vrijdag/Elke dag boeken. We werden direct in verleiding gebracht door de mooie kinderboeken van Clavis en Lemniscaat, waaronder een aantal nieuwe en hernieuwde uitgaven van de kinderboeken in groot formaat. Zo keken we in een sinterklaasboek van zeker een meter hoog – erg indrukwekkend! Toch stonden we uiteindelijk met zijn vieren over een ‘normaal’ prentenboek gebogen om verwonderd naar een schilderachtig plaatje van een kerstboom te kijken.
Wat mij opviel was het grote aantal scholieren dat rondliep op de Boekenbeurs. Sommigen liepen rond met een opdrachtenboekje, terwijl anderen met een grote tas vol boeken aan het slepen waren. Voor veel scholen in Vlaanderen is het vaste kost om ieder jaar een bezoekje aan de Boekenbeurs te brengen. Bij verschillende stands zaten auteurs enthousiast te wachten om hun nieuwe boeken te signeren, met een stapel boeken voor zich en een pen in de hand. Jammer genoeg trokken niet alle schrijvers evenveel bekijks – al stond er een enorme rij voor de signeersessie van Geronimo Stilton.
Na de lunch moesten er toch echt boeken gekocht worden. Kiezen uit alle verschillende boeken is erg moeilijk. Door de grote hoeveelheid boeken wist ik niet altijd waar ik moest kijken. Ik liep rondjes en probeerde zoveel mogelijk boeken te bekijken, in de hoop een nieuwe hit te ontdekken. Uiteindelijk besloot ik alleen boeken te kopen die al een tijdje op mijn verlanglijstje stonden. Wel jammer voor mijn portemonnee: ik heb veel meer uitgegeven dan ik gepland had. En de andere redactieleden? Die gingen ook met een goed gevulde tas naar huis, met onder andere een boek over haken, een dichtbundel en een graphic novel.
Nadat we allemaal uitgekeken waren, stapten we vermoeid weer in de auto om naar huis te gaan. Maar dan wel via de toeristische route door de binnenstad van Antwerpen heen. Erg leuk, want ik was nog nooit eerder in Antwerpen geweest. Zo zijn we langs het stadhuis gereden en hebben de Brabofontein bekeken. We liepen een stukje naar de Schelde toe, want die moest ik gezien hebben – aldus mijn collega’s. In een gezellig restaurantje hebben we wat gegeten, want na een dag rondstruinen krijg je wel honger. Toen we weer in de auto zaten reden we nog even langs het Koninklijk Museum voor Schoone Kunsten, wat een prachtig gebouw is.
Thuis denken we vol inspiratie terug aan een geslaagde dag op de Boekenbeurs in Antwerpen. Wat er uit deze dag voortvloeit, zie je allemaal terug in de komende kranten en hier op de website!