Dagboek van een ArVa vlieger in Nederlands-Indië

Op 15 augustus was de herdenking van de bevrijding van Nederlands-Indië. Maar wat gebeurde er eigenlijk na die bevrijding? Hoe ging de strijd voor onafhankelijkheid, en hoe was het om in die oorlog ver van Nederland te vechten? Je leest het in Dagboek van een ArVa vlieger in Nederlands-Indië, waarin Gerard Johan Burgers vertelt over zijn ervaringen in Nederlands-Indië na de Tweede Wereldoorlog.

PROMOTIE – Tijdens zijn uitzending in Nederlands-Indië van maart 1948 tot half 1949 schreef Burgers regelmatig brieven aan zijn moeder. Aan de hand van deze brieven heeft hij vervolgens dit boek geschreven, waarin hij ook vertelt over de trieste gebeurtenissen die hij niet met thuis wilde delen in de brieven, zodat hij geen ongerustheid zou veroorzaken. Ook vult hij zijn verhalen aan met documenten, foto’s en gegevens uit zijn vliegerlogboek. Na zijn terugkeer in Nederland bleef hij als reserve-officier-vlieger nog enkele jaren actief als maandvlieger, waarna hij met eervol ontslag de Koninklijke Luchtmacht verliet.

Dit boek belicht een deel van de Nederlandse militaire geschiedenis dat vaak vergeten wordt, namelijk de oorlog die woedde nadat de Tweede Wereldoorlog al voorbij was. Burgers maakte een groot aantal vluchten ter ondersteuning van de grondtroepen, met als voornaamste taken het verkennen van hun voortgang bij zuiveringsacties, het leiden van artillerievuur, dropping van voedsel & munitie en het afvoeren van gewonden uit over de weg onbereikbare plaatsen. Dit boek is dus ideaal voor de enthousiasteling voor geschiedenis van Nederlands-Indië, maar ook voor mensen die wat meer te weten willen komen over de geschiedenis rondom de Tweede Wereldoorlog. Naast een geschiedkundig werk is het ook het persoonlijke verhaal van een vlieger.

Gerard Burgers, Dagboek van een ArVa vlieger in Nederlands-IndiëUitgeverij Geromy, 228 pagina’s (€ 34,95)

Voor meer informatie, klik hier.

Berichten gemaakt 5328

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven