Column Onze Taal: Schrijven is schrappen

De redactie van Onze Taal zet iedere maand een bijzonder taalboek in de schijnwerpers. Deze keer: Weg met slechte teksten! van Wouter van Wingerden. 

Taaladviesboeken – boeken over hoe je correct Nederlands moet schrijven – zeggen vaak hoe het moet, maar in zijn boek Weg met slechte teksten vertelt neerlandicus en taaladviseur Wouter van Wingerden juist hoe het niet moet. Bijvoorbeeld: onder het kopje ‘Weg met nuance!’ schrijft hij: ‘Bedachtzaam, bescheiden, zorgvuldig: dat zijn goede eigenschappen. Ze maken mensen genuanceerd en voorzichtig. Die nuance mag best uit de inhoud van je tekst spreken, maar maak het niet te expliciet. Hou je in met onzekere woorden en gebruik ze alleen als ze nut hebben.’ Of bij ‘Weg met moeilijke woorden!’: ‘Heb je een grote woordenschat? Dat verrijkt je leven, maar het is kennis die je in teksten niet hoeft te etaleren. Gebruik je niveau liever om glashelder te schrijven. Het enige wat telt, is dat je boodschap bij de lezer overkomt. En onthou: je publiek vindt jou juist knapper en aardiger als je toegankelijk schrijft.’ En daarna volgen dan toelichting en tips om al te genuanceerde formuleringen en dure, moeilijke woorden te vermijden.

Op deze manier behandelt het boek vierenveertig slechte schrijfgewoontes die je in goede, heldere teksten liever achterwege moet laten, van ‘weg met lange teksten’, ‘weg met de inleiding’ en ‘weg met Engels’ tot ‘weg met spreekwoorden’, ‘weg met men’ en ‘weg met comic sans’. De hoofdstukjes worden hier en daar afgewisseld met tiplijstjes met titels als ‘14 regels om te vergeten’, ‘12 hulpmiddelen voor je Nederlands’, ‘16 doodzondes’ en ‘55 veelgemaakte spelfouten’. De presentatie van al deze weg met-adviezen is kort en bondig – meestal twee bladzijden per onderwerp – en de teksten zijn fris en eigentijds vormgegeven. Het register achterin somt alle onderwerpen nog eens op.

Het boek maakt werk van de wijsheid ‘schijven is schrappen’, zo stelt Van Wingerden in zijn inleiding, maar wát je dan precies moet schrappen, wordt er nooit bij verteld. Nu dus wel.

Wouter van Wingerden, Weg met slechte teksten! Wat je moet schrappen om beter te schrijven, Uitgeverij Van Dale, 136 pagina’s (€ 27,50)

Deze column verscheen eerder in de Boekenkrant, editie juli 2023.
Benieuwd geworden? Bestel dit boek bij uw lokale Boekenkrant-boekhandel. Kijk hier voor een overzicht.

Berichten gemaakt 5317

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven