Recent verscheen ‘Lopen met de Kenianen’ van Adharanand Finn, een Britse journalist en een redelijke hardloper. Finn deed iets wat veel liefhebbers van hardlopen waarschijnlijk ook graag zouden doen: hij vestigde zich met zijn gezin een tijd in Iten, Kenia, om daar te onderzoeken hoe die Kenianen zo goed zijn geworden dat ze bijna iedere internationale marathon winnen. In Iten trainen honderden hardlopers, en al lang niet meer alleen Kenianen. Bekende Nederlandse marathonlopers als Hugo van den Broek en Koen Raymakers brengen er ook heel veel tijd door. Finn zegt op zoek te gaan naar het geheim achter de loopsuccessen van de Kenianen, maar tijdens het lezen van zijn boek bekroop me stiekem het gevoel dat hij vooral zichzelf wilde verbeteren. Ook niets mis mee, en het feit dat hij uiteindelijk de New York marathon weet te voltooien binnen drie uur bewijst ook dat het hem iets heeft opgeleverd.
De verklaring achter de suprematie van Kenia bij internationale wegwedstrijden leren we in het boek niet kennen. Maar dat komt ook omdat die verklaring niet zo simpel is. Aanleg speelt zeker een rol, leggen de experts die in het boek aan de orde komen uit, maar daarmee ben je er niet. De wil om te winnen, teneinde de kansen op een beter leven flink te vergroten is ook een factor van groot belang natuurlijk. En dit weegt waarschijnlijk zwaarder ten opzichte van westerlingen als Finn, die er niet geheel afhankelijk van zijn.
Het feit dat Finn geen harde conclusies kan optekenen die antwoord geven op de vraag waarom de Kenianen zo goed zijn, staat de amusementswaarde van het boek niet in de weg. Ook omdat hij een niveau heeft dat overeen komt met dat van veel fanatieke lopers zonder veel talent, is het boek zeer invoelbaar en ook inspirerend. Ik kreeg in ieder geval tijdens het lezen heel veel zin om ook eens in Kenia op trainingskamp te gaan. En ik weet zeker dat ik niet de enige hardlopende lezer ben die er na dit boek zo over denkt. Snel naar de boekhandel?
Adharanand Finn, Lopen Met De Kenianen, Uitgeverij De Arbeiderspers, ISBN 978 90 295 8327 5 (€ 19,95)