Column Best of YA: Dag Twitter, hallo Snapchat!

Hoe doe je dat nou, als uitgeverij je boeken aanprijzen in dit digitale tijdperk? Waar de ene uitgever zich richt op blogs, is de andere 24 uur per dag te vinden op Facebook en Twitter. Maar wat nu als je merkt dat die strategie niet (meer) werkt? Uitgeverij Best of YA besloot het roer om te gooien en te stoppen met – jawel – Twitter. Marketeer Kelly Roos legt hier uit waarom.

‘Best of YA is de grootste uitgeverij van young-adultboeken in Nederland. Ieder jaar geven we zo’n 30 nieuwe titels uit. Jessie Kuup, onze stagiaire Ayla en ik doen als Best of YA-marketeers samen met de redactie ons best om deze boeken zoveel mogelijk onder de aandacht te brengen bij lezers. Dat doen we door middel van samenwerkingen met bloggers, aandacht genereren in de pers, advertenties, maar ook door het plaatsen van berichten op onze social media.

‘Supermakkelijk natuurlijk, gratis reclame die in één klap duizenden mensen bereikt! Er zit echter best veel tijd in. Bedenk maar eens hoelang je zelf bezig bent met een mooie Instagramfoto. Alles of iedereen op zijn plek, perspectieven uitproberen, filtertje eroverheen, tekst erbij… En hoewel we het superleuk vinden om te doen, houden we scherp in de gaten of die tijd ook goed besteed is. Zijn er reacties? Zijn onze volgers wel de mensen die misschien een boek kopen? We houden onze berichten in de gaten, maar lezen ook grote onderzoeken naar het social-mediagebruik van onze doelgroep.

‘Zo zitten steeds meer 80-plussers op Twitter. Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek van Newcom naar het social-mediagedrag van Nederlanders. Daaruit bleek ook dat er steeds minder jongeren op Twitter zitten – die verhuizen naar Instagram en Snapchat. Dat klinkt natuurlijk een beetje generaliserend en kort door de bocht. Er zitten een heleboel leuke mensen wél op Twitter (veel boekenbloggers!) en sommigen juist niet op Instagram.

‘Toch hebben we het Twitteraccount van Best of YA opgeheven. Dat ging niet zonder slag of stoot, want ergens afscheid van nemen is lastig. Maar eerlijk is eerlijk: als je weet dat je werk niet zo effectief is, stop je er minder tijd in. Dan is het veel leuker om mooie bookstagrams te maken, leuke Facebookberichten te schrijven en mijn grote nieuwe liefde: om grappige stories te maken voor Snapchat. Hoe leuk is het om een advertentie- en retweetmachine te volgen? Het is toch veel leuker om een persoon of bedrijf te volgen met zichtbaar liefde voor wat hij of zij doet?

‘Je hoeft niet bang te zijn dat je nu nooit meer iets van ons hoort. Je kunt ons nog steeds volgen op Facebook, Instagram en Snapchat (BestofYABooks), je abonneren op onze nieuwsbrief en degenen die van interviews en artikelen houden kunnen drie keer per jaar ons magazine gratis ophalen in de boekhandel. En dat staat nog los van alle YA-evenementen en alle boekhandels die met zoveel liefde de boeken van Best of YA een mooi plekje geven in de winkel. Hopelijk dus tot snel!’

Berichten gemaakt 5328

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven