City2Cities 2015: Michel Houellebecq

Het is een mooi gezicht: de Franse auteur Michel Houellebecq die, zittend op het podium in de hal van het postkantoor op de Neude, de ene na de andere sigaret opsteekt. Het is een verrassend begin van het zaterdagavondprogramma van City2Cities 2015.

Het literaire festival, dat jaarlijks wordt georganiseerd rondom het thema ‘de stad’, beleeft dit weekend alweer haar vijfde editie. Zaterdagavond 16 mei draait het vooral om Parijs. Hoofdgast Michel Houellebecq spreekt met vertaler Martin de Haan over zijn nieuwe boek, Onderworpen. Voor zijn nieuwe roman koos de controversiële auteur opnieuw een spraakmakend thema. Het verhaal speelt zich af in het Frankrijk van 2022. Bij de presidentverkiezingen kiest het land voor het eerst in de geschiedenis voor een islamitische president.

Gezeten in zijn jas, met zijn sigaret en aansteker in de hand, geeft de auteur toelichting op zijn boek. Het verhaal speelt in 2022, denkt Houellebecq dat zijn verhaal dan al werkelijkheid is geworden? vraagt een vrouw in het publiek. ‘Nee’, legt de auteur uit, ‘ik ga in het boek een contract aan met de lezer, en ga ervan uit dat die begrijpt dat deze situatie fictief is.’

Naast Michel Houellebecq waren er nog vele andere auteurs die deze avond optraden. Aanstaande dinsdag is er op boekenkrant.com een uitgebreider verslag te lezen van de hele zaterdagavond en van het interview met Michel Houellebecq.

image3

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven