Boeken meer gelezen door boekverfilming

The Maze Runner van James Dashner is sinds deze maand in de bioscoop te zien, maar het boek kwam al in 2007 uit. Uit een onderzoek van het Amerikaanse onderzoeksbureau Renaissance Learning blijkt dat het boek sinds de verschijning van de film steeds meer gelezen wordt.

Een paar maanden voordat de film in première ging, schoot het aantal lezers nog meer omhoog. In mei lazen zo’n tienduizend Amerikaanse scholieren het boek. Wordt een boek altijd populairder na een boekverfilming? Het Amerikaanse literaire tijdschrift The Atlantic zegt in een artikel dat het kan, maar dat het niet altijd het geval is. Van het boek The Great Gatsby van F. Scott Fitzgerald werden na de filmpremière in 2013 bijvoorbeeld niet heel veel meer boeken verkocht dan ervoor.

Journalist Thomas de Veen van nrc.next denkt te weten waarom The Maze Runner en The Hunger Games van Suzanne Collins dan wel zo succesvol zijn. Hij schrijft: ‘Behalve dat het een lekkere actiefilm is, met knappe jonge mensen die door een labyrint rennen, door de regisseur op een meeslepende manier in beeld gebracht, stelt The Maze Runner fundamentele vragen. Om met de filmrecensent van deze krant te spreken: ‘vragen over leiderschap, groepsvorming, vrije wil, vrijheidsdrang en angst voor het onbekende.’ Dit zou ook het succes van The Hunger Games verklaren.

Ouders hoeven zich dus geen zorgen te maken dat hun kinderen een boek niet lezen nadat ze de film hebben gezien, zegt The Atlantic. De gegevens van Renaissance Learning laten namelijk zien dat dat niet het geval is.

Bron: nrc.nl

Berichten gemaakt 5323

Eén gedachte over “Boeken meer gelezen door boekverfilming

  1. Ik heb ook de film ‘The Maze Runner’ gezien en ben helemaal enthousiast geraakt. Ik ben gister met de eerste hoofdstukken van het boek begonnen en ik ben bang dat dit mijn volgende boeken trilogie verslaving wordt….
    leuk en interessant artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven