Boekpresentaties tijdens corona: de bezorgmarathon van Ernest van der Kwast

Als je het over bijzondere boekpresentaties hebt, mag die van Ernest van der Kwast zeker niet ontbreken. Toen hij zijn nieuwe roman Ilyas niet kon presenteren én de marathon van Rotterdam niet doorging koos hij voor een bijzondere oplossing. Hardlopend ging hij door Rotterdam heen om zijn roman te bezorgen, waarbij hij ruim veertig kilometer liep. Genoeg reden om hem te interviewen over deze pres(en)tatie.  

Hoe zou je Ilyas omschrijven?
‘Ik denk dat je Ilyas het beste kan omschrijven als een confronterende en kleurrijke roman, over botsende partners, buren en culturen.’

Hoe kwam je op het idee om je boek op deze bijzondere manier te presenteren?
‘Mijn boekpresentatie was op 12 oktober gepland, maar dat was precies de dag dat er weer strengere maatregelen werden ingevoerd. Ik kon dus helaas niets doen met publiek, terwijl ik wel een heel mooi programma had samengesteld waarbij ik het gesprek wilde aangaan met mensen die in het boek een rol spelen, of mij geïnspireerd hebben. Dat ging allemaal niet door én ik had het streven om voor mijn 40e een marathon te lopen. Daar was ik voor in training, maar die werd helaas ook geschrapt. Toen dacht ik: “Weet je wat, ik ga hardlopend mijn roman bezorgen”.’
‘Ik heb toen een bericht in de krant gezet, met de boodschap dat als je de roman bij een lokale boekhandel zou bestellen ik deze thuis langs kon brengen. Daar hebben zestig mensen gehoor aan gegeven, dus dat was een flinke route. We hebben toen een paar bestellingen alsnog op de post gedaan. Toch heb ik ‘s ochtends 28 boeken rondgebracht, 40 kilometer hardlopen. Gelukkig waren er wel twee fietsers bij die alle boeken bij zich hadden, want hardlopen met een tas boeken op je rug wordt wel heel lastig. Toen waren er natuurlijk nog wat boeken over, die heb ik samen met mijn hardloopgroepje en vrijwilligers ‘s avonds afgeleverd. Iedereen had een adres en de laatste ben ik samen met mijn kinderen gaan bezorgen.’

Was er veel voorbereiding nodig om iets dergelijks te organiseren?
‘Je moet die zestig boeken in huis krijgen en signeren. Daarnaast moet je goed contact houden met de boekhandel, want zonder die boekhandel wordt het geen succes. Gelukkig werd het heel goed opgepakt. Boekhandel Donner had meer dan dertig exemplaren verkocht. Vervolgens moesten we een kaart maken met de adressen en een route. Daar zat vooral veel voorbereidingswerk in.’

Er zijn best veel artikelen over je tocht geschreven, had je die aandacht verwacht?
‘Je hoopt natuurlijk dat het wordt opgepikt, dus ik weet niet of ik daar echt verwachtingen bij had. Ik vind het wel erg leuk dat er geen andere auteur zo idioot zou zijn om een marathon te lopen en zijn boek bij mensen thuis te bezorgen. De reacties waren ontzettend leuk. Niet alleen in de pers, maar ook aan de deur: als je aanbelde, deden sommige mensen in pyjama open omdat er gewoon veel werd thuisgewerkt. Op één persoon na was ook iedereen thuis. Mensen deden met een glimlach open en vonden het fijn om Ilyas te krijgen.’

Hoe ging het met de spierpijn achteraf?
‘Nou ja, het viel eigenlijk wel mee. In de avond had ik er wel last van, maar de volgende dag was het al weg. Ik ben twee dagen na mijn marathon ook gewoon weer gaan hardlopen. Het scheelt natuurlijk wel dat ik al in training was, maar na dertig kilometer werd het toch behoorlijk zwaar.’

Berichten gemaakt 5330

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven