Boekhandel Riemer: Ruimte voor discussie 

Iedere maand lichten we een Boekenkrant-boekhandel uit voor onze lezers. Deze maand is dat Boekhandel Riemer in Amersfoort. Bedrijfsleider Hans Loeve vertelt over de boekhandel, die het noordelijke gedeelte van Amersfoort vertegenwoordigt. 

Vlak bij een grote vijver aan de rand van het winkelcentrum kun je de boekhandel vinden, met als eyecatcher een gele deurklink. Loeve is zelf niet alle dagen van de week aanwezig, want hij werkt twee dagen per week in een vestiging van Riemer in Groningen. ‘Elke dag is anders. Het is een feestje om dit werk te doen.’ Zes jaar geleden nam Boekhandel Riemer de winkel in Amersfoort over. De vorige eigenaren wilden destijds van de winkel af. ‘En wij zagen er genoeg mogelijkheden in om de winkel verder voort te zetten.’ 
De winkel is vooral gespecialiseerd in literatuur. ‘Het is geen kantoorboekhandel,’ benadrukt Loeve. Dat houdt in dat de winkel weinig kantoorartikelen heeft. Wel is er een grote hoek met daarin christelijke boeken te vinden. Ook is er een ruim opgezette kinderboekenafdeling met daarin zelfs een echte Petteflet waar kinderen in kunnen klimmen. In de winkel is heel veel ruimte. Er ligt geen voorraad achterin en veel boeken liggen plat op tafels. Volgens Loeve verkopen de boeken in de kasten namelijk niet. 
Sinds kort heeft de winkel een leesclub. Het eerste boek Friends, lovers en het grote verschrikkelijke ding van Matthew Perry is net gelezen en besproken. Mensen kunnen per leesclub intekenen. Voor de eerste bijeenkomst waren er zes deelnemers, een mooi begin. ‘Het leukste vind ik de discussie die ontstaat over het boek, omdat iedereen er iets anders over vindt.’  
Loeve vertelt dat hij klanten advies geven het leukste aan zijn werk vindt. ‘Mensen helpen zorgt ervoor dat ik mijn klanten bind en dat ik een vaste klantenkring opbouw.’ Volgens hem onderscheidt de winkel in Amersfoort zich, omdat het personeel daar erg veel leest en ze daardoor goed advies kunnen geven. Zo werken ze in de winkel ook veel met boekbandjes, dat zijn recensies van het boek die op een papiertje worden geschreven en vervolgens om het omslag van het boek worden geplaatst. ‘Zelf probeer ik drie boeken per week te lezen,’ aldus Loeve.  

Dit artikel verscheen eerder in de Boekenkrant, editie februari 2023.

Berichten gemaakt 5313

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven