Boekfragment: Zoete Zoete Wraak BV

Vijf zielen, drie lotgevallen, twee kunstwerken, één wraakactie… Zoete Zoete Wraak BV is de nieuwe roman van Jonas Jonasson, auteur van de besteller  De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween. 

Kevin wilde geen nieuwe moeder nadat zijn moeder het gezien de omstandigheden zo goed had gedaan, maar ergens moest er een vader zijn, als hij de biologieleraar moest geloven. Voorlopig was de eigenaardige kunsthandelaar Victor Alderheim de plaatsvervanger van zijn vader. 
Het zou overdreven zijn om te beweren dat er chemie tussen Kevin en Victor was als de laatstgenoemde de wekelijkse pizzavoorraad kwam brengen. Het bleef bij ‘hallo’, ‘is alles goed’, ‘hier is je eten’, en een doodenkele keer ‘allemachtig, wat regent het’. Gevolgd door ‘tot volgende week’. Kevin wilde dat moment dolgraag verlengen. Hij ging naar de schoolbibliotheek, waar hij een centimeters dik boek vond waarin de volledige kunstgeschiedenis op ruim vierhonderd pagina’s werd samengevat, vanaf de grotschilderingen uit het stenen tijdperk tot nu. Hij was van plan erin te bladeren om een gespreksonderwerp voor het bezoek van de komende week te vinden. 
Het boek stond vol kleurige illustraties, die de zeventienjarige jongen fascineerden. Een wereld waarvan hij geen idee had gehad, ging voor hem open en hij merkte dat hij een duidelijke mening over het grootste deel van de kunst had. 
De renaissance vond hij niets. Dat leek één lange reclamefilm voor de Bijbel. De romantiek trok hem meer aan. Eugène Delacroix had zelfs twee naakte vrouwenborsten op een werk over de Franse Julirevolutie van 1830 geschilderd. 
Echt interessant werd het pas in de negentiende eeuw. Kevin werd diep geraakt door Claude Monet en zijn schilderij van een dageraad met een rode zon en een roeiboot met een roerganger en een eenzame reiziger. De jongen dacht een tijdlang dat zijn fascinatie werd veroorzaakt doordat hij zich afvroeg wie de reiziger kon zijn. Iets zei hem dat het een vrouw was, maar dat was niet te zien. Waar ging ze naartoe? En wie stond er aan het roer? Een arme visser die bij het krieken van de dag op was om iets te verdienen door de vrouw naar… Tja, waar ging ze zo vroeg naartoe? En waarom? 
Langzamerhand begon hij te beseffen dat het schilderij hem intrigeerde vanwege iets anders. Het echte kunstwerk was het licht van de dageraad. De rode zon die op het water weerspiegelde. De lichte nevel die duidelijk maakte dat het vroeg in de herfst was en… Kevin betrapte zichzelf erop dat hij zich afvroeg hoe warm het zou zijn, of misschien eerder hoe koud. Elf graden? 
Zodra Victor met zijn pizzadozen binnenkwam, liet Kevin de pagina met het schilderij dat hem zo intrigeerde zien. 
‘Kijk eens wat een mooi schilderij, chef.’ 
Victor keek vluchtig naar het opengeslagen boek en voelde de irritatie opkomen. ‘Laat je niet beïnvloeden door dat soort troep.’ 
Dit was precies het soort kunst dat homoseksualiteit bevorderde, dat vraagtekens zette bij sterk leiderschap, dat de maatschappelijke idealen vertroebelde. ‘Allemachtig, wat regent het trouwens. Tot volgende week.’ 
Op Kevins achttiende verjaardag kwam Victor voor de eerste keer zonder pizzadozen op bezoek. Kevin dacht dat ze samen de wereld zouden gaan ontdekken. Voor de honderdste en tevens laatste keer begon hij te hopen op iets wat in elk geval léék op een vader-zoonrelatie. 

Boekgegevens

Jonas Jonasson, Zoete Zoete Wraak BV, vertaling: Corry van Bree, Uitgeverij Signatuur, 368 pagina’s (€ 20,99)

Dit boekfragment verscheen eerder in de Boekenkrant, editie september 2020

Berichten gemaakt 5330

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven