Boekfragment: Het bloed van de zwaan

Hugo Luijten schetst het spannende verhaal rondom de beruchte seriemoordenaar Peter Kürten, ‘de vampier van Düsseldorf’. Genomineerd voor de Hercule Poirotprijs en de Hebban Thrillerprijs. 

De lichtjes in de verte werden duidelijker. Nog even op de tanden bijten, Lisa. Bij een leegstaand huis waren de luiken niet gesloten. Ze maakte een schrapende tussenstap en luisterde zo goed mogelijk. Haar tussenstap weerkaatste tegen het glas van de ramen. Haar tussenstap en niets anders. Hij was er niet meer, hij was weg! Bijna was ze blijven staan om opgelucht adem te halen. Maar ze kon beter maken dat ze hier weg… 

Achter zich hoorde ze iets door de lucht zoeven en voor ze om kon kijken, zat ze gevangen in een touw dat rond haar nek en hals werd geslingerd. Terwijl ze een snijdende pijn in haar hals voelde, werd ze met grote kracht omvergetrokken en ze kwam met een smak op de grond terecht. Een scherpe steek trok door haar heup en ribben. Ze probeerde te schreeuwen, maar het touw stropte zo strak om haar hals dat ze er geen woord uit kreeg. Uit alle macht probeerde ze op te staan, maar de kerel trok haar weer omver en sleepte haar aan het touw de straat over. Ze hapte naar adem, maar er kwam geen lucht in haar longen en haar hoofd leek op te zwellen door de druk. Een schoen bleef haken in een kuil in de weg, het touw stond strak gespannen en even leek het alsof haar hoofd eraf getrokken werd. Maar de schoen schoot los en hotsend ging het door een droge greppel. Haar belager keek om, waardoor het touw wat slapper kwam te hangen en zij even naar lucht kon snakken. Meteen sleurde hij weer verder en ze voelde de koude, natte grond van de akker onder zich. Wat was hij van plan? Zijn voeten ploegden door de vochtige aardkluiten en het ging steeds langzamer. Met haar benen schoppend probeerde ze hem wat te vertragen, maar daardoor kwam het touw alleen maar strakker te staan, zodat ze dacht buiten westen te raken. 

Daar! Mensen op de straat, waar zij zonet nog gelopen had. Was ze nu twee minuten later de Schwarzen Weg ingeslagen, dan waren zij er ook geweest en was dit niet gebeurd. Haar keel zat potdicht, roepen ging onmogelijk. Daarom begon ze te spartelen, zo wild als ze kon. Ze voelde hoe haar overjas openging en zelfs haar onderrok omhoog kroop. Het kon haar geen donder schelen, als ze maar de aandacht kon trekken. Hij stopte, het touw hing omlaag. 

‘Je krijgt mijn horloge’, kraste ze zachtjes. Het was of iemand met schuurpapier door haar keel roste. ‘En mijn trouwring, die is van goud.’ 

Geen reactie. Ze verzamelde wat speeksel en er staken spelden in haar keel toen ze het doorslikte. ‘In mijn jaszak zit mijn portemonnee’, siste ze. ‘Er zit zeker nog vijf mark in.’ 

Met een sprong was de kerel bij haar en zakte op zijn knieën. Hij greep naast zich, trok een graspol uit en wreef die in haar gezicht. Door de duisternis kwam de pol op haar neus terecht, maar het was duidelijk dat hij hem in haar mond wilde stoppen om haar te laten zwijgen. Ze rook de aarde en voelde hoe grassprieten en kleine takjes in haar neusgaten drongen. Het was nu of nooit, de passanten waren dicht genoeg om iets te horen. 

Weer greep hij naast zich en graaide naar een brok aarde. Ze probeerde kalm te ademen en stopte met spartelen, al zette hij evengoed een knie op haar bovenbeen. Ze haalde zo voorzichtig en zoveel mogelijk adem, spande haar buikspieren en schreeuwde zo hard ze kon. Een flets gepiep ontsnapte aan haar mond, gevolgd door een nasale rochel. Hoorde ze daar iemand roepen? 

De man liet haar los, sprong overeind en rende de akker op. Weg was hij, zo plotseling als hij gekomen was. De hele overval lang had hij geen woord gezegd.Het touw zat nog om haar nek toen ze rechtop krabbelde en ze hoorde hoe een van de passanten op haar afkwam. 

‘Wat is er gebeurd?’ riep een mannenstem. ‘Hier werd gevochten!’ 

‘Hij is ervandoor…’ Ze wees in de richting waarin hij was weggerend. ‘Het was de Steker…’ 

Hugo Luijten, Het bloed van de zwaan, Uitgeverij Pelckmans, 408 pagina's (€ 22,00) 

Dit fragment verscheen eerder in de Boekenkrant, editie maart 2023.
Benieuwd geworden? Bestel dit boek bij uw lokale Boekenkrant-boekhandel. Kijk hier voor een overzicht.

Berichten gemaakt 5313

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven