Cynthia McLeod in Tijd voor Max

De Surinaamse schrijfster Cynthia McLeod is woensdag te gast in Tijd voor Max. Ze komt daar vertellen over haar nieuwe roman Zenobia – Slavin op het Paleis. 

Ook de 40-jarige onafhankelijkheid van Suriname zal in het programma ter sprake komen. Als dochter van de eerste president van Suriname is dit voor McLeod een persoonlijke aangelegenheid. Op vele manieren was de schrijfster in haar leven betrokken bij bestuurlijke zaken. Zo trouwde ze met een man die later de Surinaamse ambassadeur in Venezuela werd.

In 1987 werd McLeod bekend met haar roman Hoe duur was de suiker?. Ook Zenobia speelt zich af in de 18e eeuw, toen Suriname een Nederlandse kolonie was. Door de ogen van de slavin Zenobia wordt de lezer getuige van de decadentie, de onvrede en het bestuurlijke gekrakeel van de machthebbers in Suriname. De kolonie kende destijds namelijk een periode van grote organisatorische wanorde.

In 2013 werd Hoe duur was de suiker? nog verfilmd, met in de hoofdrollen Gaite Jansen en Yootha Wong-Loi-Sing. Ook in dit verhaal was de onrechtvaardigheid van de slavenmaatschappij al een thema, maar hier waren twee vrouwen uit een plantersfamilie de hoofdpersonen.

De uitzending van Tijd voor Max begint om 17.40 op NPO 2.

Berichten gemaakt 867

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven