Boekfragment: De kracht van samen

In De kracht van samen lezen we verhalen van sleutelfiguren en bekenden van Hella van der Wijst over de impact van de coronacrisis op hun leven. Onder hen de burgemeester van Meierijstad, Kees van Rooij, een begrafenisondernemer, een IC-verpleegkundige en een schooldirecteur. 

Week 12: “Binnen 24 uur was ik beide ouders kwijt” 
We zaten bij elkaar in de klas op de middelbare school. Haar grote bos mooi rood haar maakte haar anders, net als de rust die ze bij zich droeg. Dat schiet me als eerste te binnen als ik hoor dat eerst de vader en daarna de moeder van Jannie Ophey corona krijgt. Als tweede bedenk ik hoe onze rollen omgedraaid hadden kunnen zijn, als mijn ouders nog hadden geleefd.  
Na vijfendertig jaar spreken we elkaar op 10 april 2020 noodgedwongen door de telefoon over dingen, waarvoor je elkaars hand zou willen vasthouden maar wat niet mag. Jannie vertelt over de meest bizarre tijd van haar leven met daarin een speciale betekenis voor het woord ‘samen’.   
“Dit is echt het heftigste dat ik ooit heb meegemaakt. Binnen 24 uur was ik beide ouders kwijt in de meeste ondenkbare omstandigheden. Ik was zondagskind af.”  
Jannie Ophey, Erp 

Week 12: “Mensen werden ineens getallen, dat kon toch niet” 
“Bestuurlijk ben ik het oneens met het besluit dat al heel snel wordt besloten om geen gegevens van overledenen meer te verstrekken. Het doet mij wat als mensen die overlijden geen namen meer hebben maar getallen worden. Ik kon er ’s nachts niet van slapen. Ménsen werden hier ineens getallen: dat kón toch niet! 
“Als ik mijn raam uitkijk zie ik de vlaggen halfstok hangen, ja dat grijpt me elke keer weer aan. Tegelijk zie ik zoveel hartverwarmende dingen gebeuren. Mensen (beeld)bellen elkaar nu misschien vaker dan normaal. ‘Ellende verbindt’; het is waar.” 
Kees van Rooij, burgemeester gemeente Meierijstad 

Week 18: “Brabanders doen nu meer dan ooit waar we goed in zijn: samenwerken, omdenken en zorgen voor elkaar.” 
De website ‘Hartverwarmend Brabant in tijden van Corona’ is opgezet door de provincie en brengt allerlei lokale initiatieven samen. “Geweldig om te zien hoe Brabanders niet bij de pakken neer gaan zitten maar hartverwarmende acties op poten zetten om elkaar de coronacrisis door te helpen. Brabanders die, nu meer dan ooit, doen waar we in Brabant goed in zijn: samenwerken, omdenken en zorgen voor elkaar. Cliché? Zal best, maar het raakt me wel. 
“Afgelopen weken heb ik ‘gewoon’ doorgewerkt, en daarnaast veel gelopen en wat gelezen. Of herlezen, beter gezegd. Dorp aan de rivier van Antoon Coolen, en Leer mij ze kennen, de Brabanders van Jan Naaijkens. Ik was helemaal vergeten hoe mooi en nog actueel die boeken zijn…” 
Prof. dr. Jos Swanenberg,  bijzonder hoogleraar ‘diversiteit in taal en cultuur’ Universiteit Tilburg en adviseur Erfgoed Brabant, woont in Rosmalen 

Boekgegevens

Hella van der Wijst, De kracht van samen. Kroniek van een crisis, Uitgeverij Zilt, 288 pagina’s (€ 22,99)

www.royaljongbloed.com 

Dit boekfragment verscheen eerder in de Boekenkrant, editie februari 2021.   
Interesse? Bestel dit boek bij uw lokale Boekenkrant-boekhandel. Kijk hier voor een overzicht. 

Berichten gemaakt 5330

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven