Boekfragment: Björn

Bjorn Kuipers is niet alleen een befaamd scheidsrechter, hij is ook een succesvol ondernemer. In het boek schrijft hij over zijn Jumbo-supermarkt in Oldenzaal onder andere dit.

Bij het leiden van zijn bedrijf hecht hij sterk aan eerlijkheid en het niet bevoordelen van de één boven de ander. Niet gaan compenseren of marchanderen, is zijn devies. Bij hem hoeven ze geen dubbeltje te stelen of ze vliegen eruit. Als je iemand hebt die de boel professioneel ontregelt, mensen die gewoon niet mee willen in het team, die moet je aanpakken. Dat is ook een voorbeeld naar andere mensen toe om te laten zien dat hij zulk gedrag niet tolereert. Dat is binnen het voetbalveld niet anders dan in de winkel.
Wel staat hij overal voor open en helpt hij graag:
‘Als ze zorgen hebben, moeten ze bij mij komen, dan gaan we kijken of er een oplossing te vinden is. De moderne bedrijfsmiddelen helpen me ook om onregelmatigheden te voorkomen. In supermarktland wordt iedere transactie gevolgd. En online kan ik veel volgen; dat is een groot goed voor mij. Ik kan zien wie er in de morgen het eerste binnenkomt en wie ’s avonds het licht uit doet. Waarom de peren plotsteling naast de komkommers liggen, bij wijze van spreken. Het is in detail te volgen, ook als ik er niet ben. De omzet van die dag, ik ben er altijd nieuwsgierig naar.

Mijn kijk op het zakendoen is in de loop der jaren wel veranderd. Ik ben wat milder geworden. Dat komt ook door de hernieuwde positie die ik nu inneem. Vroeger kon ik voor iedere cent keihard werken. Dan liep ik om die cent heen om te kijken of het beter kon. Mijn vader bekeek alles vanuit de consument. Hij keek niet zozeer naar het rendement, maar vanuit de vraag: hoe zou mijn consument het willen? Ook keek hij niet zo naar een exploitatiemodel dat daar aan ten grondslag ligt. Het resultaat kwam dan wel vanzelf. Doordat je steeds zo gefocust bent op die consument, vraag je altijd het maximale van iedereen. Mijn vader kon doodziek zijn als een klant ontevreden was of een klacht had, soms letterlijk ziek. Zo ben ik opgevoed en dat draag ik ook nog altijd bij me.

Nadat ik mijn studie bedrijfskunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen had afgerond, ben ik drie jaar werkzaam geweest bij C1000 Bredewout in Apeldoorn. Bij mijn werk in mijn team daar kon ik bepaalde zaken niet begrijpen, bijvoorbeeld een lakse houding die mensen aannamen of een naar mijn idee te hoge derving waar men niets aan deed.
De ondernemer, de heer Bredewout, zag en voelde dat feilloos aan en vroeg aan me: ‘Björn, hoe gaat het met de organisatie?’ Ik zei dat het voor vijfennegentig procent prima liep, maar dat ik me ergerde aan de laatste vijf procent die niet voor elkaar was. Hij hield me voor dat je niet onevenredig veel energie in die laatste vijf procent moet steken ten opzichte van het gedeelte dat wel prima liep.

27-cover-bjorn

Boekgegevens

Gerard Braspenning, Björn, Pharos uitgevers, ISBN 978 90 793 9975 8 (€ 19,90)

Dit boekfragment verscheen eerder in de Boekenkrant, editie november 2016

Berichten gemaakt 5307

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven