Boekenkrant tipt: korte verhalen

Ze zijn uitermate geschikt voor in de wachtkamer, tijdens het tandenpoetsen, korte treinritjes, op de wc of na een vertraging. Beter gezegd: ze zijn geschikt voor iedereen die ‘geen tijd heeft om te lezen’. Ik heb het natuurlijk over het korte verhaal.

Toen schrijver A.L. Snijders twee jaar geleden een selectie samenstelde van de beste Nederlandse verhalen, vertelde hij aan de Boekenkrant dat hij hier een hele kluif aan had. Het korte verhaal is immers helemaal geen vastomlijnd genre. Snijders: ‘Anton Tsjechov heeft alleen maar verhalen geschreven, maar sommigen daarvan zijn wel zestig of tachtig pagina’s. Dat zouden wij nu novellen noemen.’ Toch bestaan er wel vooroordelen over het genre. Zo denken sommigen dat romans hoger in de literaire hiërarchie staan. Dit merk je ook aan jonge schrijvers, die vaak beginnen met de publicatie van korte verhalen in literaire tijdschriften, om uiteindelijk naar een roman toe te werken.

Dat dit niet vanzelfsprekend is, blijkt wel uit het oeuvre van Alice Munro. Deze schrijfster kreeg het voor elkaar om zonder een roman op haar naam de Nobelprijs voor de Literatuur te winnen. Zelf zei zij daarover in de New York Times: ‘I don’t really understand a novel. I don’t understand where the excitement is supposed to come in a novel, and I do in a story. There’s a kind of tension that if I’m getting a story right. I can feel right away, and I don’t feel that when I try to write a novel. I kind of want a moment that’s explosive, and I want everything gathered into that.’ Dit citaat geeft genoeg reden om eens serieus in de verhalenbundels te duiken. Daarom hieronder drie bundels die de moeite waard zijn.

Alice Munro – Lief leven 

In  Lief leven spelen vrouwen de hoofdrol, zoals in veel van Munro’s boeken. Sommige verhalen spelen zich af in de tijd dat feminisme nog een vies woord was. Zij schetsen een mooi beeld van het twintigste-eeuwse Canada. Een voorbeeld hiervan is een vertelling over een onderwijzeres van Tuberculosepatiënten. De beschrijving van haar verhouding met het schoolhoofd maakt de destijds precaire verhouding tussen man en vrouw goed voelbaar. De Nederlandse vertalingen van Munro’s boeken worden overigens steevast voorzien van een aanbeveling van Herman Koch. Ze is een van zijn favoriete schrijvers.

Haruki Murakami – Blinde wilg, slapende vrouw

Een auteur die juist wel bekend is van zijn romans is Haruki Murakami. Toch zijn de verhalenbundels van deze Japanse schrijver erg geschikt als introductie tot de auteur. In de bundels wisselen realistische en magisch-realistische verhalen elkaar af, waardoor de lezer kennis maakt met Murakami’s veelzijdigheid. Het mooie aan de auteur is dat hij zijn vertellingen nonchalant presenteert, als kroegverhalen die hij je aan de toog vertelt. Dit is met name het geval in de bundel Blinde wilg, slapende vrouw en specifiek het verhaal ‘Een toevalsreiziger’. Hierin somt de schrijver enkele toevallige ervaringen op, om uiteindelijk tot een allesomvattende vertelling over toeval te komen. ‘New York Mining Disaster’ is Murakami’s oeuvre in een notendop: vervreemdend, gevoelig en suggestief. Dit verhaal over een man die tijdens tyfoons graag naar de dierentuin gaat, moet je gelezen hebben om mee te kunnen praten over de auteur.

Etgar Keret – Verrassing

Etgar Keret is, net als Munro, een auteur die vooral gewaardeerd is om zijn verhalenbundels. Onlangs verscheen er een nieuwe editie van zijn boek Verrassing, naar aanleiding van de documentaire Etgar Keret: Based on a True Story. Kerets verhalen geven net als die van Munro en Murakami een beeld van het geboorteland van de auteur, in dit geval Israël. Ook deze verhalen zijn absurdistisch: ze gaan over mensen die hun eigen leugens tegenkomen of gijzelaars die geen geld maar een goed verhaal eisen. Een aanrader voor iedereen die extreem weinig tijd heeft: de verhalen van Keret zijn vaak maar drie pagina’s lang.

Boekgegevens

  • Alice Munro, Lief leven, Uitgeverij De Geus (€ 22,50)
  • Haruki Murakami, Blinde wilg, slapende vrouw, Uitgeverij Atlas Contact (€ 15,00)
  • Etgar Keret, Verrassing, Uitgeverij Podium (€ 19,99)  
Berichten gemaakt 867

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven