Een groot gekkenhuis

In dit omkeerboek staan twee satirische verhalen van twee verschillende auteurs over de Tour de France: Tour de Wobbe en Tour de Farce. Een ding is zeker: nadat je ze uit hebt, kijk je nooit meer hetzelfde naar La Grande Boucle.

Slechts enkele wielrenfanaten kennen alle namen van de zwoegende coureurs die aan de Tour de France meedoen. Echter, de verhalen over het drie weken durende wielercircus, de gebruiken en veelgebruikte uitdrukkingen zijn bij meer mensen bekend. Het zijn die herkenbare aspecten die Joost Heyink en Gert Jan de Vries in hun romans uitvergroten.

In Heyinks roman staat Wobbe centraal. Een jongen die per toeval wielrenner wordt en net zo toevallig in het geel komt te rijden in de Tour van 2015. Hij is homoseksueel, drinkt het liefst iedere avond een fles goede wijn leeg en mankeert volgens zijn attest van alles waarvoor zijn dokter hem na de koers de juiste preparaten geeft. Een hilarisch verhaal met gekke dialogen waar ik, hoewel soms té flauw, regelmatig hardop om moest lachen. Zo is er het gesprek dat plaatsvindt nadat Wobbe zijn eerste wedstrijd wint: ‘Wat kun jij hard fietsen!’ ‘Och,’ zei ik, ‘dat weet ik niet, hoor. Ik was wel blij dat het vandaag niet hoefde. Slecht geslapen en zo.’

In Tour de Farce voert De Vries drie tourverslaggevers op. Zij azen op de plaats van ‘De Mart’, die te kennen heeft gegeven ermee te stoppen. Daarnaast spelen een drugsproducent van Chinese afkomst en de verslaafde, aan een posttraumatisch stresssyndroom lijdende zoon van één van de verslaggevers een rol. Doping is de verbindende factor in de verschillende verhaallijnen. Hoewel er geen twijfel bestaat over de vraag of het een satirische roman is, is het niet zo over de top als Tour de Wobbe. Grappig is dat een aantal personages en situaties in beide boeken voorkomt, maar net vanuit een ander perspectief wordt neergezet.

Boeken over de Tour beschrijven meestal het heroïsche afzien, de strijd van de winnaars en hoe dopinggebruikers tot inkeer kwamen. Ik ben er niet zeker van dat diehard Tourfanaten deze romans kunnen waarderen. In deze Tour gebeurt namelijk alles wat de fans niet willen weten. Mag Dries van Agt op de voorflap zeggen dat het ‘een kostelijke parodie op het aanbeden wielergebeuren’ is? Ja, dat mag hij zeggen.

Tour de Wobbe

Boekgegevens

Joost Heyink / Gert Jan de Vries, Tour de Wobbe / Tour de Farce, Gibbon Uitgeefagentschap, ISBN 978 94 913 6343 6 (€ 19,90)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie juni 2015

Berichten gemaakt 867

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven