De redactie tipt: favoriete boeken van 2018

Het einde van het jaar nadert en dit betekent dat het weer tijd is voor lijstjes. De redactie van de Boekenkrant kan niet achterblijven en vertelt meer over hun favoriete boeken van 2018.

Nicole van der Elst:
Gesprekken met vrienden – Sally Rooney
‘Het meest verrassende boek dat ik dit jaar heb gelezen is Gesprekken met vrienden van Sally Rooney. Het gaat over de vriendinnen Frances en Bobbi die in contact komen met het getrouwde echtpaar Melissa en Nick. Wanneer Frances een affaire krijgt met Nick beïnvloedt dit haar relaties met andere mensen, waardoor vooral de vriendschap met Bobbi bekoelt.
Toen het boek net verscheen was ik lange tijd huiverig om het te lezen omdat het een megahype was in de Engelstalige wereld en Rooney gepromoot werd als ‘de stem van de millennials’. Hier krijg ik altijd een beetje jeuk van omdat het impliceert dat iemand over mijn leven gaat schrijven. Ik ben immers van dezelfde generatie. Uiteindelijk wekte de inhoud toch mijn nieuwsgierigheid en dit heeft erg goed uitgepakt. Rooney is een meester in het beschrijven van personages en onderlinge verhoudingen, dit wordt op zo’n mooie en subtiele manier gedaan, dat het boek geen spannend plot nodig heeft.
Daarnaast is de roman qua setting heel herkenbaar, doordat het zich gedeeltelijk in Dublin afspeelt. Ik ken de stad goed, herken daardoor veel plekken, waardoor een verhaal voor mij toch iets meer gaat leven. Ik wil Gesprekken met vrienden vooral graag onder de aandacht brengen omdat ik het idee heb dat Nederlandse lezers Rooney nog niet massaal omarmd hebben, terwijl ze toch een daverend debuut heeft afgeleverd!’

Janneke Blok:
Jij en ik. Verhalen over vriendschap en vluchtelingen
‘Het meest indrukwekkende boek dat ik heb gelezen is Jij en ik, een verhalenbundel voor kinderen waarin bekende jeugdboekenauteurs schrijven over vriendschap en vluchtelingen. Het is een warm boek dat veel hoop geeft, zeker in deze huidige tijd waarin we veel te maken hebben met vluchtelingen. In de verhalenbundel komt naar voren dat het niet uitmaakt dat iedereen anders is, want alle verschillen kunnen overbrugd worden, omdat we uiteindelijk allemaal mensen zijn. Net als jij en ik, vandaar de titel.
Ondanks dat het een kinderboek is, worden de verhalen niet versimpeld en lopen ze ook zeker niet allemaal goed af. Toch komt er altijd een hoopvol element in terug en juist daarom zetten deze verhalen je aan het denken. Mijn favoriet uit deze bundel is ‘Nog nooit’ van Annet Huizingover een jongen die vrienden wil worden met een kind uit het asielzoekerscentrum bij hem in de buurt. Zijn vader is hier tegen en hij is zelfs een keer opgepakt, omdat hij demonstreerde tegen vluchtelingen. Als taakstraf moet de vader vrijwilligerswerk doen in het AZC en hier begint hij de vluchtelingen langzaam te accepteren. Wat ik zo mooi vond aan dit verhaal is dat dit serieuze onderwerp met veel humor wordt gebracht.’

Mirjam Mulder:
Herfst – Ali Smith
‘Mijn favoriete boek van dit jaar is Herfst van Ali Smith. Het boek gaat over een jonge vrouw genaamd Elizabeth die als kind bevriend was met haar buurman. Elizabeth en haar buurman konden altijd goed met elkaar praten en hij was degene die haar introduceerde in de kunst en literatuur. Jaren later ligt de buurman op sterven en is hij veel aan het hallucineren. Elizabeth zoekt hem weer op en begint haar leven te overdenken. Naast het menselijke aspect is het boek ontzettend actueel, zo verweeft de schrijfster op een knappe manier de Brexit door het verhaal. Toen ik het las viel me gelijk op dat de Smith een eigen schrijfstijl heeft, heel anders dan wat ik ooit eerder heb gelezen. Ze heeft een hele aparte manier van vertellen, zo schrijft de auteur niet chronologisch en komen er dromen en hallucinaties in het verhaal voor. Wat het boek verder bijzonder maakt, is dat Smith niet alleen de gebeurtenissen vertelt, maar ze bijvoorbeeld in een gesprek met een ambtenaar ook allerlei details geeft die je normaal nooit zouden opvallen.’

Anne Visser:
Koninkrijk van as – Sarah J. Maas
‘Ik ben ongeveer vijf jaar geleden begonnen met het lezen van de fantasyserie De glazen troon en dit zevende en laatste boek is absoluut mijn favoriete boek van het jaar. Hierin is hoofdpersonage Aelin gevangengenomen door de Fae-koningin. Ze is opgesloten op een geheime locatie, zonder enige hoop op ontsnapping, maar Rowan blijft zoeken naar zijn verloren gewaande liefde.
Doordat ik de serie al een langere tijd lees, keek ik elk jaar uit naar het volgende deel. Met dit boek heeft Maas voor een goede en passende afsluiting gezorgd, vooral omdat ik het einde totaal niet had verwacht. Dit maakt de hele serie ook zo leuk, want in alle boeken zitten verrassende elementen. Daarnaast schrijft ze heel realistisch, ondanks dat het fantasyboeken zijn. Daardoor kun je je heel goed inleven in de personages en wordt de vrouwelijke hoofdpersoon bijvoorbeeld niet spontaan verliefd op de eerste jongen die ze ziet. Door al deze elementen bleef ik in het verhaal zitten en kon ik niet wachten om erachter te komen wat er verder nog ging gebeuren.’

Boekgegevens

Sally Rooney, Gesprekken met vrienden, vertaling: Gerda Baardman, Uitgeverij AmbolAnthos, ISBN 9789026336935, 303 pagina’s (€ 20,00)
Jij en ik. Verhalen over vriendschap en vluchtelingen, Uitgeverij Lemniscaat, ISBN: 9789047710738, 248 pagina’s (€ 14,95)
Ali Smith, Herfst, vertaling: Karina van Santen, Uitgeverij Prometheus, ISBN: 9789044636604, 272 pagina’s (€ 24,99)
Sarah J. Maas, Glazentroon 7. Koninkrijk van as, vertaling: Gerdien Beelen, Uitgeverij Boekerij, 640 pagina’s (€ 19,99)

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven