Bibliotheek koopt achttiende-eeuwse gidsen met lijst prostituees in Londen

Een bibliotheek in Londen heeft twee boekjes gekocht, gedateerd uit 1787 en 1788, die men in de achttiende eeuw kon raadplegen om de beste prostituees te vinden, te weten te komen hoe ze eruit zagen en hoeveel ze in rekening brachten voor hun verdiensten.

Richard Aspin werkt in de bibliotheek van Wellcome Collection in Londen en heeft de twee boeken, genaamd Harris’s List of Covent-Garden Ladies, aangeschaft. Hij kocht ze van een handelaar en gaat ze onderbrengen in de sectie voor boeken met speciale bindingen. Toentertijd waren dit soort boekjes goedkoop en makkelijk verkrijgbaar, de exemplaren die Aspin heeft gekocht zijn echter ingebonden in leer en daarmee een stuk exclusiever. De onbekende oorspronkelijke eigenaar heeft ze bij de duurste boekbinder in Parijs, Leon Gruel, in laten binden. Hoogstwaarschijnlijk was hij een liefhebber van de boekjes.

Volgens historicus Hallie Rubenhold werd de eerste editie van Harris’s List of Covent-Garden Ladies gepubliceerd in 1757 en werden ze daarna elk jaar bijgewerkt; dit komt uit op 250.000 verkochte kopieën. Harris was een beruchte pooier toen het boek geschreven werd, maar is niet de auteur van het werk. Het verhaal gaat dat een Ierse dichter, genaamd Samuel Derrick, goed bevriend was met Harris en dat Harris hem bevoorrade met alle details voor het boek. Zo wordt er bijvoorbeeld beschreven dat één van de vrouwen een uitmuntende fluitiste is. Volgens sommige historici zijn de boekjes fictie en lezen ze als pornografie, maar Aspin is het hier niet mee eens. Aspin sluit niet uit dat de boekjes gelezen werden als fictie, maar gelooft dat de vrouwen echt bestonden. De vele aantekeningen in de marges van de boekjes bewijzen in ieder geval dat ze intensief zijn gelezen en gebruikt.

Berichten gemaakt 5330

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven