Het Paradijs van Bart Moeyaert

Adam en Eva wonen in de tuin van Eden. Alles is volwassen, alles is in volle bloei, altijd is het middag. De man leeft in het hier en nu en geniet van de natuurlijke schoonheid, maar de vrouw niet. Zij stelt zich vragen. Ze is moe, ze is alle overvloed moe. Hij weet hier slim op in te spelen en geeft toe. Ze staken het onderhoudswerk en laten alles woekeren en overspoelen. De ene plant versmacht de andere, het ene dier eet het andere en uit de rottende drab ontstaat nieuw leven. Die wildernis verheugt haar.

Het Paradijs is het tweede deel van de trilogie De schepping – Het paradijs – De hemel. Voor het prentenboek/luisterboek werkte de Belgische auteur opnieuw samen met de Duitse illustrator Wolf Erlbruch en het Nederlands Blazers Ensemble.

Hier en daar zijn Adam en Eva naakt afgebeeld, omringd door een handvol planten en dieren. In tegenstelling tot De Schepping toont Erlbruch, de illustrator, zich van zijn sobere kant: ruwe, eenkleurige (ecru) illustraties in plaats van bonte collages. Voorts is het boek mooi vormgegeven: grote letters worden voorgegaan door een rood initiaal en de kaft is bekleed met een linnen rug met gouddruk.

Achterin het boek steekt een cd met een live opname van de gelijknamige muziekvoorstelling, die in november door Nederland trok. Met overtuiging en zeemzoete stem vertelt Moeyaert, begeleid door het Nederlands Blazers Ensemble. Voor de gelegenheid bewerkte het orkest ‘De Jaargetijden’ van Haydn: bombastisch dan weer streelzacht. Moeyaert bewijst wederom meester te zijn in het schrijven van grootse verhalen met weinig woorden. Weliswaar met minder humor dan in De Schepping, doch poëtisch, teder, zelfs sensueel. Verwacht echter geen heilig boek. Appel noch slang komt er in voor, want Moeyaert gelooft dat het kwaad overal schuilgaat. Mispak u niet: het boek leest misschien vlot, maar het verhaal over de zoektocht naar zingeving blijft hangen. We zijn alvast benieuwd naar het slotstuk van de trilogie: De hemel.

Bart Moeyaert, Het Paradijs, Querido Jeugd, ISBN 978 90 451 1112 4 (€ 22,50)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven