Bezint, voor u zich bedrinkt

Zonder over het nut van dit soort boeken te willen strijden (sterker nog: als ik een zeldzame kwaal krijg, spoed ik me naar de boekwinkel voor dit type boek), heb ik wel enkele kanttekeningen bij veel van dit soort egodocumenten: ze zijn vaak gortdroog, zwaar op de hand en niet prettig leesbaar.

[quote]Wijne schetst een overtuigend beeld van een samenleving waarin alcohol nuttigen vanzelfsprekend is geworden, en niet-drinken een eigenaardigheid.[/quote]

Van deze kanttekeningen is bij Nou, nog eentje dan van Mariëtte Wijne geen sprake. Sterker nog: het is een vlot geschreven, goed verteerbaar boek waarin humor en milde zelfspot niet ontbreken. Dat terwijl het onderwerp, de buitensporige alcoholconsumptie van de schrijfster, en een groot deel van de mensen in haar omgeving, toch serieus is. Iedereen die wel eens een biertje of wijntje drinkt, wordt in dit boek met zichzelf geconfronteerd, en dat kan helemaal geen kwaad.

Wijne schetst een overtuigend beeld van een samenleving waarin alcohol nuttigen vanzelfsprekend is geworden, en niet-drinken een eigenaardigheid. Tegelijkertijd laat ze zien met hoeveel ellende dat gepaard gaat, vaak zonder dat de drinkers zich dat van zichzelf bewust zijn. Ze beschrijft een moeilijk jaar uit haar eigen leven, waarin ze zich ten doel stelde om helemaal te stoppen met drinken. Dat valt natuurlijk helemaal niet mee, en op zeer invoelbare wijze maakt ze duidelijk hoe dat komt. Op een heel vanzelfsprekende manier heeft ze het boek verrijkt met veel feitelijke informatie, en precies dat wat je wilt weten. Hoeveel mensen drinken er nu eigenlijk te veel, wat gebeurt er vervolgens met ze, etcetera.

In haar dagelijkse leven werkt Wijne als tekstschrijfster en illustrator. Dat ze kan schrijven bewijst ze in dit boek, maar ook de illustraties waarmee ze de tekst verrijkte zijn de moeite waard. Sinds ik dit boek las ben ik minder gaan drinken, en omdat dat voor de meeste lezers het overwegen waard zal zijn, kan ik niet anders dan iedereen dit boek van harte aanraden. Het is niet voor Mariëtte Wijne te hopen dat ze nog eens een ernstige ziekte krijgt. Mocht het onverhoopt toch gebeuren, dan hoop ik dat ze nog zo’n boek maakt…

Boekgegevens

Mariëtte Wijne, Nou, nog eentje dan, Uitgeverij Nieuw Amsterdam, ISBN 978 90 468 0881 8 (€ 18,95)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven