Beleef de wereld van… De bronzen stad

Als jij ook een veellezer bent, ken je het vast wel: is het ene boek uit, dan ga je bijna direct door naar het volgende of misschien lees je er wel meerdere tegelijk. Maar word je dan wel helemaal meegenomen in het verhaal? Wanneer was de laatste keer dat je een boek niet weg kon leggen en je voor een paar dagen in die wereld leefde? Verhalen spelen zich af in onze geest, maar een echte ervaring bevat ook elementen zoals geur, geluid en smaak. Daarom geef ik in deze rubriek een aantal tips om je helemaal onder te dompelen in een fictieve wereld. Deze keer: De bronzen stad van Shannon Ali Chakraborty.

Door Myrthe Kries

In De Bronzen stad, het eerste deel van de Daevabad-trilogie, woont Nahri in het achttiende-eeuws Caïro. Ze verdient de kost met het oplichten van rijke Ottomaanse edelen. Tussen de marktkramen gaan nog altijd verhalen de ronde over djinns en geesten. Nahri gelooft niet in magie, totdat ze per ongeluk een mysterieuze djinnkrijger aan haar zijde roept. Samen gaan ze naar Daevabad, een stad vol met djinns, legendes en onrust. Het boek zit vol politieke complotten, klassenverschillen, oude vetes en onthullingen. Nahri komt erachter dat ze deel uitmaakt van deze magische wereld, maar niet iedereen is wie die lijkt. 

Middeleeuws Egypte
Het verhaal speelt zich grotendeels af in een fictieve Egyptische stad, namelijk Daevabad. Helaas kun je er niet even naartoe gaan, maar het is wel geïnspireerd op middeleeuwse Islamitische geschiedenis. Zo is de mooie bibliotheek in Daevabad geïnspireerd op het Huis der Wijsheid in Bagdad en de genezende tradities van bekende geleerden als Ibn Sina. De tijd van het Kalifaat van de Abbasiden (750-1258) is een favoriet van Chakraborty. Het was een brug tussen de oude wereld en de middeleeuwse periode, met samensmelting van verschillende culturen, talen, religies en tradities. Dit is duidelijk terug te zien in Daevabad.
Om meer over die wereld te weten te komen zijn de favoriete boeken van Chakraborty een aanrader. In een interview met The Quill To Live noemde ze Duizend-en-een-nacht enThe Moor’s Account van Laila Lalami. Een andere tip is De geneeskunde van de profeet van Jalaluddin Abdurrahman As Suyuti. Het is een vertaling van een vijftiende-eeuws Arabisch geschrift over allerlei ziekteverschijnselen en hun behandeling.

Op dit moment zit een vakantie naar het buitenland er voor velen niet in. Wees niet getreurd! Via Google Earth kun je doen alsof je langs de Nijl vaart in een feloek. Je moet er even geduld voor hebben, maar dan geeft Google Earth je hele mooie beelden. Kijk hoe groot de piramides zijn of wat er allemaal is in de omgeving van Caïro. Op de website van S.A. Chakraborty kun je een kaart zien van Daevabad met de zes districten. Hierdoor krijg je een beter beeld van de stad en waar bepaalde gebouwen zijn. Je kunt er ook informatie vinden over de zes bevolkingsgroepen.

Van meloenpeer tot kebab
In Daevabad komt Nahri op een bazaar. Het is een soort markt, die vaak overdekt is. In Egypte heb je een bekende bazaar genaamd Khan Al- Khalili. Als je op de link klikt, krijg je een sfeerimpressie. In Nederland heb je ook een aantal bazaars. Zo zit er één in Beverwijk, Haren en Tiel. Je vindt er producten uit alle windstreken van de wereld, van kruiden en specerijen tot een gebakken visje. Op de bazaar komt Nahri veel fruit en noten tegen. Wil je een eigen mix maken? Haal dan pepino (meloenpeer), kersen, sinaasappelen, cashewnoten en pistaches in huis.
Chakraborty heeft een grote passie voor eten. Zo probeert ze vaak moeilijke middeleeuwse gerechten na te maken. Ze deelt die op Twitter. Het is hierdoor niet verbazingwekkend dat er gedetailleerde beschrijvingen in het boek staan over eten. Nahri houdt er immers ook erg van, voornamelijk van kebab.
Er wordt vaak thee gedronken. Karkade is een koude hibiscus thee. Nahri dronk dit bij Feteer, een gelaagd deeg met veel boter. Hiernaast had ze ook deeg met rozijnen, kokosnoot en suiker. Dit blijkt een typisch Egyptisch dessert te zijn, ook wel Um Ali genoemd. Er wordt ook veel muntthee gedronken. Deze is makkelijk te halen in de supermarkt.
Ik kan nog wel twee pagina’s doorvertellen over gerechten uit De bronzen stad, maar voor nu zal ik nog één zoet recept geven. Nahri houdt ook erg van pistachegebakjes met kardemom. Dit recept lijkt mij erg lekker om een keer te proberen.
Op de weg naar Daevabad eten Nahri en Dara, de djinnkrijger, vaak linzensoep. Nou zijn er ontzettend veel recepten van te vinden, dus je kan eindeloos variëren. Wil je liever een hoofdgerecht maken? Dan is saffraanrijst met gedroogd fruit en gehaktballetjes in een dikke yoghurtsaus misschien iets voor jou. Anders kun je altijd kabsa maken: gekruide rijst, gedroogde limoenen en glanzende stukken kip. Je kunt ook een variant met rundvlees vinden.

In ieder geval heb je genoeg inspiratie voor in de keuken en hopelijk kom je zo in de sfeer van Daevabad. Veel leesplezier!

Shannon Ali Chakraborty, De bronzen stad. Wees voorzichtig met wat je wenst, vertaling: Vertaalzusjes, Uitgeverij Boekerij, 616 pagina’s (€ 24,99)
Berichten gemaakt 867

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven