Amsterdam, pak me dan

De Boekenkrant-redactie gaat op vakantie. We lezen een reisgids. In hoeverre worden we overgehaald om naar de betreffende bestemming af te reizen?
Deze maand: 111 Plekken in Amsterdam die je gezien moet hebben, geschreven door journalist Bas van Lier. ‘Verscholen hofjes in de Jordaan, de winkel van Stadshout, de Hortus van de VU: ook de doorgewinterde Amsterdammer komt met dit boek voor verrassingen te staan’, belooft het boek.

Vakantiezin
De opbouw van het boek is lekker overzichtelijk. Aan elke place to be zijn twee pagina’s besteed: de linkerpagina bevat een beschrijving en op de rechterpagina staat een mooie kleurenfoto. De gekozen locaties zijn erg afwisselend. Er zitten plekken bij die in elke zichzelf respecterende toeristengids te vinden zijn, zoals het Koninklijk Paleis, de Haarlemmerstraat en het filmmuseum EYE, maar ook meer obscure locaties zoals Electric Ladyland, een ‘museum voor fluorescerende kunst’ in de kelder van een Amerikaanse kunstenaar annex galeriehouder.
Daarnaast bevat het boek aan de ene kant drukke locaties in het hart van de stad, maar staan er ook rustige plekken vol groen in voor wie liever de rust opzoekt. Verder laat Van Lier ook de jongere doelgroep niet onbediend, met knutselfrutselgelegenheid de Ontdekhoek en natuurspeeltuin Het Woeste Westen als hoogtepunten. Leuk is ook de aandacht voor creatieve broedplaatsen als WOW (‘culturele hotspot bevolkt door jonge kunstenaars en kunstminnende toeristen’) en Ruigoord (‘enclave van het hippiedom’).

Vakantiedomper
Ondanks de aandacht voor spannende en creatieve locaties mijdt het boek de platgetreden hipsterpaden niet. Denk aan Bar Bukowski, De Hallen of het Mercatorplein (waar vorige maand nog een grootse bierproeverij werd afgelast vanwege de angst voor Project X-achtige praktijken). Op papier mogen dit dan veelbelovende plekken lijken, in werkelijkheid is het er vanwege de grote drukte vaak helemaal niet zo goed vertoeven – in elk geval niet op vrijdagmiddag en in het weekend. Nee, geef ons dan maar een buitenplaats als Frankendael, het Bijlmerparktheater (met een eervolle vermelding voor de fantastische literaire avond Bijlmer Boekt) en de in jaren vijftig-sfeer gehulde Kompaszaal, de voormalige aankomst- en vertrekhal van passagiersschepen op KNSM-eiland.

Gaan we?
Zoveel mensen, zoveel wensen, maar Amsterdam bedient iedereen. Dat heeft Van Lier heel goed begrepen, want 111 Plekken in Amsterdam die je gezien moet hebben toont de stad op haar veelzijdigst. En ja, ook de doorgewinterde Amsterdammer komt met dit boek voor verrassingen te staan.

111 plekken

Boekgegevens

Bas van Lier, 111 Plekken in Amsterdam die je gezien moet hebben, Uitgeverij Thoth, ISBN 978 90 686 8677 7 (€ 14,95)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie juni 2015

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven