AKO Literatuurprijs 2014 Job Cohen als voorzitter

Na het Vlaamse parlementslid Patrick Janssens wordt in 2014  Job Cohen voorzitter van de AKO Literatuurprijs.  De Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor fictie en non-fictie maakte eind vorige week bekend dat de voormalig politicus en oud-burgemeester van Amsterdam deze taak op zich neemt.

De AKO Literatuurprijs is een Nederlandse literatuurprijs die sinds 1987 elke jaar wordt uitgereikt aan het beste Nederlandstalige literaire boek in de categorieën fictie en non-fictie. In 2013 sleepte Joke van Leeuwen de prijs, die voor de 27e keer werd uitgereikt, in de wacht met haar boek ‘Feest van het begin’. De jury omschreef haar en haar schrijfstijl ‘als een meesterlijk pianist die de toetsen lichtjes beroert’.

Ook in 2014 zal de jury een winnaar kiezen uit één van de zes voor de prijs genomineerde schrijvers. Deze winnaar krijgt een sculptuur van Eugène Peters en een bedrag van 50.000 euro.  Onder andere omwille van het hoge prijzengeld is de prijs te vergelijken met de Libris Literatuur Prijs en de Gouden Uil.

De jury van de AKO Literatuurprijs 2014 bestaat uit literair recensenten die ook in 2013 de jury vormden:

  • Veerle Vanden Bosch, chef boeken De Standaard
  • Karl van den Broeck, literair criticus
  • Toef Jaeger, recensent voor NRC Handelsblad en nrc.next
  • Daniëlle Serdijn, recensent De Volkskrant

Naast Cohen als voorzitter sluit Joost de Vries, schrijver van de successen ‘Clausewitz’ en ‘De republiek’, de rij wat betreft de jury van 2014.
Cohen reageert veelbelovend op zijn benoeming als voorzitter:

“Verdwalen in een prachtig boek behoort tot de mooiste ervaringen van het leven.”

Bron: nrc.nl/boeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven