Moord en tolerantie in middeleeuws Spanje

Waargebeurde geschiedenis én spannende detective. De plotselinge moord op een monnik verstoort de broze vrede tussen christenen, joden en moslims in Toledo in het jaar 1085. De lont in het kruitvat wordt pas goed aangestoken door de eigenzinnige koningin Constanza die van de grote moskee in de stad een kathedraal maakt.

PROMOTIE – Het Spaanse Toledo was in de elfde eeuw een multiculturele smeltkroes zoals Amsterdam en New York dat vandaag de dag zijn. Christenen en joden leefden er eeuwenlang vreedzaam onder islamitisch gezag, zolang ze hun belastingen maar betaalden.

In de roman Planeten Liegen Niet verovert de christelijke koning Alfonso VI het stadje Toledo en al gauw barst er een godsdienststrijd los. Een monnik wordt vermoord, een relikwie gestolen…De moslims voelen zich bedreigd en dat gevoel wordt sterker als zij de schuld van de moord krijgen. Er ontstaan relletjes en de burgers vluchten de stad uit. Luitenant Sisnando Davídez, pastoor Manolo, koningin Constanza en aartsbisschop-elect Bernardo vragen de beroemde astronoom Azarquiel, die toevallig in Toledo is, de moordenaar te ontmaskeren. Met tegenzin stem hij hiermee in. Al gauw komt hij erachter dat de waarheid verscholen gaat achter een web van leugens en intriges.

Planeten Liegen Niet vermaakt en maakt je wijzer over de sociale en religieuze ontwikkelingen in het Spanje van de elfde eeuw. Ontwikkelingen die opmerkelijke overeenkomsten én verschillen vertonen met de actualiteit.

Planeten liegen niet

Boekgegevens

Paul A. Kolster, Planeten Liegen Niet – Een zoektocht naar liefde, tolerantie en een moordenaar in Toledo anno domini 1085, B’witz publishing, ISBN 978 94 922 9200 1 (€ 14,95)

Berichten gemaakt 5324

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven