De Beste Bron voor Boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 20 juni

---

Taal is zeg maar echt ons ding

Afgelopen zaterdag togen taalliefhebbers uit het hele land naar een zonnig Haarlem, om het Onze Taal Congres 2023 bij te wonen. In 2019 was ik er al eens bij geweest om een Boekenkrant-stand te bemannen, dit keer was ik er gewoon ‘voor de leuk’.

En leuk dat het was! Ik denk dat taalmensen vrijwel altijd een goed gevoel voor humor hebben, want niet alleen de sprekers waren bijzonder gevat, ook het publiek lachte hartelijk mee. Bij het optreden van Erik van Muiswinkel, over de kunst van het imiteren, waren er zowaar twee mensen uit het publiek die opstonden om ook een aantal van hun beste imitaties te laten horen. Bij de Masterclass beslisbomen maken van cabaretier Katinka Polderman lag iedereen te schuddebuiken en bij het praatje van Mieke Kerkhof over oneliners van patiënten was dat niet anders. In de spreekkamer van een gynaecologe blijkt humor een onmisbaar middel om angst voor doktersbezoeken weg te nemen. Presentator Wim Daniëls praatte het geheel bij elkaar met zijn typische humor, en gaf ondertussen veel Onze Taal-sokken weg aan gelukkige bezoekers. Ten slotte wist schrijver Rodaan al Galidi iedereen te roeren met zijn gedichten en een kort verhaal over de begrafenis van een konijn. Daarmee wist dit Onze Taal Congres weer goed te laten zien hoe veelzijdig, belangrijk, maar vooral ook leuk, taal kan zijn. Het maakt ons immers mens; taal is zeg maar echt ons ding.

Mirjam Mulder
Hoofdredacteur Boekenkrant
mirjam@boekenkrant.com

---

De nieuwe Boekenkrant verschijnt op 3 juli

In de juli-editie van de Boekenkrant zindert de zomer volop door met heerlijke romans die zo mee in je koffer kunnen. Zo bespreken we Dat beloof ik, de nieuwe roman van Roxane van Iperen. Hij vertelt over de twaalfjarige M. die haar heil zoekt in de natuur. Ook bespreken we drie feelgood-romans.

Lees verder

---

Veteranendag 2023: ontmoet veteranenauteurs!

Zaterdag 24 juni vindt de Nederlandse Veteranendag 2023 plaats in Den Haag. Met dit jaarlijkse nationale evenement bedanken we alle 100.000 militaire veteranen voor hun inzet, nu en in het verleden. Naast het kleurrijke defilé door de stad kun je op het Malieveld allerlei veteranenstands bezoeken en activiteiten doen.

Lees verder

---

Spanning

Recensie: Onderhuidse spanning in de bergen 

Ik ben best wel jaloers op mensen die wandelvakanties in de bergen maken en je vervolgens Instagram-waardige foto’s van hun reis toesturen. Deels omdat ik ook zulke foto’s en herinneringen wil maken. Maar ik ben nu eenmaal een schijterd en weet dat ik het niet zou overleven als er iets mis zou gaan. 

Lees verder

---

Interview Gerrit Barendrecht: ‘Het is een uitdaging om terug in de tijd te gaan zonder ouderwets te worden’  

Gerrit Barendrecht won de Hebban Thrillerprijs 2023 voor zijn boek De Ripper connectie. Het is de belangrijkste lezersjuryprijs voor spannende boeken. De jury roemde zijn vermogen om feit en fictie tot een geheel eigen verhaal te vermengen. 

Lees verder

---

Jeugd

Boekfragment: De roep van de raaf

Chela weet hoe het hoort: in het dorp Tamboyon mogen alleen mannen magie bedrijven. Ze is dan ook verrast en bang als ze op een nacht een visioen krijgt van een mysterieuze raaf, die haar vertelt dat ze haar eigen magie zal moeten gebruiken om haar volk te redden.

Lees verder

---

Boekfragment: Fred

Fred was het allereerste prentenboek van tekenaar en schrijver Posy Simmonds. Het was meteen een succes en werd bekroond met een Vlag en Wimpel. De gelijknamige verfilming werd bovendien genomineerd voor een Oscar. Fred is een klassieker en nu eindelijk weer leverbaar.

Lees verder

---

Non-fictie

Interview Pieter Waterdrinker: ‘In Rusland is de hoop de nek omgedraaid’ 

Pieter Waterdrinker beschrijft met Van huis en haard de impact van de oorlog in Oekraïne op zowel Europa, Rusland en Oekraïne als hemzelf. Hij doet dat met veel details en inzichten – en lijkt ondanks alle ellende het leven in al zijn rijkdom te beleven.    

Lees verder

---

Nieuwe titel: Het wereldwijde succes van Amigurumi

De wereldwijde hype Amigurumi, de Japanse kunst van het haken, is vastgelegd in dit haakboek voor beginners. Haker en influencer Mariska Vos-Bolman neemt je mee in de wondere wereld van de knuffelbeestjes en laat je zien dat haken niet moeilijk is.

Lees verder

Boekfragment: Sporen

Sporen van Olof van Joolen en Niels Roelen is een indringende bundel met persoonlijke verhalen van Nederlandse veteranen over hun missie en hun terugkeer in de burgermaatschappij. Lees verder

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 3 juli verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant.

Adverteren in de volgende editie van de Boekenkrant? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com