De Beste Bron voor Boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 18 april

Recensie door ChatGPT

Menigeen zal zich de laatste tijd hebben afgevraagd: gaat ChatGPT mijn baan overnemen? Als redacteur van een krant heb ik mij die vraag natuurlijk ook gesteld. Want, hoewel vergelijkbare AI-systemen al lange tijd bestaan, is deze nieuwe chatbot vooral bijzonder goed in communiceren op een natuurlijke manier. En dat maakt het gebruik ervan veel toegankelijker, en breder toepasbaar. Uit de aflevering ‘ChatGPT: een hallucinerende babbelaar’ van de podcast Over taal gesproken leerde ik dat de chatbot vooral handig is als een soort assistent: je kunt hem naar ideeën vragen, of een eerste versie laten schrijven van een tekst. Daarna moet er alsnog een mens aan te pas komen, want ChatGPT vertelt niet per se de waarheid.

Om dit te testen vroeg ik ChatGPT een recensie te schrijven van de nieuwe roman De Pool van J.M. Coetzee, een liefdesverhaal over een Spaanse vrouw en een Poolse pianist. De bot geeft er een verrassende wending aan: ‘In De Pool vertelt de Zuid-Afrikaanse schrijver J.M. Coetzee het verhaal van een man genaamd Nicolas, die in de vroege achttiende eeuw naar Amsterdam reist om een nieuw leven op te bouwen. Nicolas is echter geen gewone man: hij is een ijsbeer die door zijn eigenaar naar Europa is gebracht om als bezienswaardigheid tentoongesteld te worden.’ Het is duidelijk dat de chatbot erg creatief is met de informatie die je hem geeft, maar stijl boven inhoud stelt. Een Boekenkrant volgeschreven door ChatGPT zal er dus voorlopig niet komen.

Mirjam Mulder
Hoofdredacteur Boekenkrant
mirjam@boekenkrant.com

---

In beeld: Boeklancering TUF, het stoerste meisje van de oertijd!

Het eigenwijze zusje van Knots heeft haar eigen boek! Tuf neemt je mee op een humoristisch avontuur in de oertijd. Dat het boek TUF veel avontuur bevat, was ook te merken tijdens de boeklancering op 12 april. Uitgeverij Billy Bones, schrijver Tijs van Marle en illustrator Esther van den Brink bouwden een feestje in natuurspeeltuin het Woeste Westen.

Lees verder

---

Literatuur

Boekfragment: Ga als een rivier

Ga als een rivier is een onvergetelijk verhaal over verlangen, liefde, verraad en vrouwelijke veerkracht. Voor wie heeft genoten van Daar waar de rivierkreeften zingen.

‘Hup! Juuu! Wegwezen!’ schreeuwde ik, maaiend met mijn armen. Abel kwam geen centimeter van zijn plaats. Ik bleef tegen hem schreeuwen, maar ondertussen speelde ik met het idee om hem bij me te houden.

Lees verder

---

Recensie: Liefde in tijden van verscheidenheid 

Idriss groeit op omringd door zes oudere zussen. Hij voelt zich een van de meisjes en het komt dan ook als een echte shock wanneer hij te horen krijgt dat hij ‘anders’ is. Een jongen. Het zou nochtans zoveel simpeler zijn als hij een meisje was, want dan kon hij gewoon verliefd worden op jongens.

Lees verder

---

Recensie: Muziek als liefde 

De boeken van Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee kun je gerust een ode aan het schrijven noemen. Hij laat zien hoe krachtig het instrument van de taal is. Zijn korte en directe zinnen overtuigen telkens weer. Met De Pool is dat niet anders. Hij schreef een bij vlagen erg humoristisch muziekverhaal over een Spaanse vrouw en een mysterieuze pianist.

Lees verder

---

Jeugd

Interview Joke van Leeuwen: ‘Het doorbreken van vaste hiërarchieën spreekt mij aan’ 

Het kinderboek voor de Maand van de Filosofie werd dit jaar geschreven door Joke van Leeuwen bij het thema: weerloos en waardevol. Dát bedoel ik, zei de zalm is een doorgeefverhaal waarin we van een pluisje, naar de westenwind, naar een koprolkampioen, naar een zalm en zo door reizen. En allemaal hebben ze zo hun eigen opvattingen over hun belang.

Lees verder

---
---

De redactie tipt: Filosofische kinderboeken

Vandaag start de Week van de Kinderfilosofie (15 t/m 23 april). Net als met lezen kun je namelijk met filosoferen niet jong genoeg beginnen! Daarom tippen wij drie filosofische jeugdboeken die je aan het denken zetten. Zo mogen kinderen zelf aan de slag met doordenkers als: wat maakt een tafel een tafel?

Lees verder

---

Boekfragment: Illusions 

Laurel heeft Tamani, haar vriend uit het elfenrijk, voor altijd de rug toegekeerd. Maar wat zal ze doen als hij plotseling weer voor haar neus staat...?

Een vreemde tinteling ging haar bijna ongemerkt voorbij. Plots had Laurel het gevoel dat ze zich moest omdraaien en naar iets achter zich moest kijken. Hield iemand haar in de gaten?

Lees verder

---

Vier jeugd- en young adult-boeken vol groen!

Eerder deze maand tipten we al vier non-fictieboeken over de natuur in een artikel om de Maand van het Natuurboek te vieren. Non-fictie voor volwassenen is misschien het go to genre waar mensen aan denken als het om natuurboeken gaat, maar ook op de jeugd- en young adult-afdeling is genoeg te vinden! Daarom tippen wij nogmaals vier natuurboeken, maar deze keer voor de jonge of jongvolwassen lezers.

Lees verder

---

Non-fictie

Nieuwe titel: De overtocht

Berry Vorstenbosch schreef De overtocht en won met dit indrukwekkende boek de Van Helsdingenprijs!

In De overtocht beschrijft Berry Vorstenbosch zijn psychotische episodes als een reis naar een vreemd én gevaarlijk gebied. Hij neemt de lezer mee in zijn turbulente leven, van psychiatrisch ziekenhuis via de filosofie naar zijn terugkeer tot het christelijk geloof.

Lees verder

---

Recensie: Genieten is slurpen, zonder te praten

‘De recepten in dit boek roepen voor mij herinneringen op (…) aan het doorzettingsvermogen van mijn moeder en aan de lach van mijn vader.' Met deze zin laat Joanne Lee Molinaro de liefde voor haar familie zien, en de waardering die ze voor de Koreaanse cultuur van hen meekreeg.

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 48 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 1 mei verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als special de BKYA.

Adverteren in de volgende editie van de Boekenkrant? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com