De Beste Bron voor Boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 11 april

Mijn favoriete boeken maken mij blij

Ik kan mijn favoriete boeken echt honderd keer opnieuw lezen. Het is zelfs zo erg dat ik een aantal scènes uit mijn hoofd kan opdreunen. Hoe leuk ik het vind om nieuwe boeken te lezen, ik blijf toch terugkeren naar series zoals Twilight en Hof van doorns en rozen.

Is dat erg? Ik denk zelf van niet. Lezen moet iets leuks zijn en geen verplichting. Je moet echt zin hebben in het verhaal dat je aan het lezen bent, anders werkt het niet. Dat is mijn ervaring. In het verleden wilde ik weleens doorzetten om een boek uit te lezen, terwijl ik het verhaal echt vreselijk vond, maar dat doe ik nu niet meer. Er zijn zoveel leuke boeken, waarom zou je tijd verspillen aan boeken die je niet leuk vindt?

Dus leg ik tegenwoordig vaker boeken aan de kant. Gelukkig komt dat zelden voor, aangezien ik van tevoren altijd reviews lees om te kijken of het verhaal wel bij mij past. Misschien is dat ook zonde, want de verrassing is dan een beetje weg, maar ik koop liever een boek waarvan ik zeker weet dat ik hem leuk ga vinden.

Soms lees je titels waarvan je heel enthousiast wordt. Maar echt heel enthousiast. Ik denk dat ik ongeveer tien boeken heb die mij megablij maken. De ultieme favorieten, die ik over veertig jaar nog steeds lees. Tegen die tijd zal het lijstje wel weer vergroot zijn, maar tot die tijd ben ik gelukkig met de verhalen die ik nu ken.

Denise Hoek
Redactie-stagiaire Boekenkrant
denise@ubh.nl

---

Op boekentour in Hanzestad Deventer

Met het zonnetje in een strak blauwe lucht en mijn boekentas, met daarop de megagrote tekst 'I love books!’, om mijn linkerschouder, stap ik door de smalle straten van de Gelderse boekenstad Deventer. Wat ik hoop te ontdekken? Leuke boekenplekjes! Door Denise Hoek Het is nog vroeg wanneer ik het centrum van Deventer binnen kom wandelen.

Lees verder

---

Boekhandel Broekhuis Apeldoorn: ‘Ook jongeren weten ons goed te vinden’ 

Iedere maand lichten we een Boekenkrant-boekhandel uit voor onze lezers. Deze maand gingen we langs bij Boekhandel Broekhuis in Apeldoorn. Bedrijfsleider Casper Schaaf vertelt over zijn boekhandel, die door de vele lampen en het lichte interieur een haast magische uitstraling heeft.   Apeldoornse boekenliefhebbers hoeven niet meer af te reizen naar de vijf Broekhuis-boekhandels in Overijssel.

Lees verder

---

Column Lex Jansen: Boeken trekken boeken aan

Eindeloos veel heb ik ze gehad, Bic-pennen, met een blauw dopje dat altijd binnen de kortste keren onvindbaar is. Soms liggen ze in de wasmachine, ook weleens zomaar op straat. Het logo van Bic is gestanst op het doorzichtige gedeelte van de pen, waardoor je het frivole figuurtje ernaast nauwelijks ziet.

Lees verder

---

Literatuur

Interview Gerrit Brand: ‘Dat ons leven er op kosmische schaal niet toe doet, wil niet zeggen dat ons leven er voor óns niet toe doet’

In Cinemascope, alweer de zesde roman van Gerrit Brand, volgen we Henry Maartens die als regisseur en scenarioschrijver vooral bekend is van zijn tv-commercials. Als filmproducent George Blaak hem de kans biedt als filmmaker aan de slag te gaan, grijpt hij deze aan. Hij reist naar Sanry-sur-Mer om aan het script te beginnen en ontmoet hier zijn ex-vriendin Charlotte.

Lees verder

---

Recensie: Verboden liefde en high fashion

Er is niets zo heerlijk als een boek over verboden liefde en er is niets zo verboden als een affaire met de zoon van je baas… Zeker als die twintig jaar jonger is. De perfecte vondst van Tia Williams heeft dit en meer: humor, mode, spice én een Netflix-verfilming in het verschiet.

Lees verder

---

Spanning

Recensie: Het laatste stukje verstand 

Het is lang geleden dat een thriller nog zo lang bleef naspoken in mijn hoofd. Misschien omdat ik de plottwist totáál niet zag aankomen, of omdat het verhaal me de stuipen op het lijf joeg. Ik had nog nét geen slapeloze nachten, maar de laatste paar honderd pagina’s las ik in één ruk uit met een mengeling van verbazing en verontrusting.

Lees verder

---

Jeugd

De redactie tipt: Romantische verhalen in een fantasywereld

Fantasyboeken zijn heerlijk om even helemaal weg te duiken in een andere wereld, waarin je heerlijk kunt zwijmelen als die vampier zijn bloedlust aan de kant zet voor het mensenmeisje. De Boekenkrant geeft tips over romantische fantasyboeken die je niet mag missen. Zet een kop thee, pak een fleecedekentje en doe inspiratie op!

Lees verder

---

Francine Oomen in gesprek met jongvolwassenen in de Hoe overleef ik-podcast 

Na haar aankondiging dat er een nieuw Hoe overleef ik-boek zou komen, via TikTok in 2022, besloot Francine Oomen twintigers te interviewen als inspiratie voor het nieuwe boek. Dit idee veranderde al snel, toen ruim vierduizend jongeren zich aanmeldden bij Oomen. Daarom besloot de schrijfster een Hoe overleef ik-podcast te maken, waarvan de eerste aflevering sinds woensdag 5 april.

Lees verder

---

Non-fictie

Recensie: Het leven is meer dan eten en drinken 

Het kookboek Moro thuis is ontstaan tijdens de coronaperiode. Een tijd die ook voor de auteurs een grote omslag betekende: juist door de sluiting van hun Londense restaurant kregen de chef-koks Sam en Sam Clarke van Moro rust. En hoewel de liefde voor koken niet verdween, besloten ze dat het ook prima was om wat eenvoudigere gerechten te maken.

Lees verder

---

Vier verrassende non-fictieboeken over de natuur

Als de eerste echte lentemaand is april de maand waarin de natuur weer in volle bloei komt te staan. Het is daarom ook logisch dat dit ook de Maand van het Natuurboek is! Om de natuur en het voorjaar te vieren, tipt de redactie van de Boekenkrant in dit artikel vier non-fictie natuurboeken.

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 48 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 1 mei verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als special de BKYA.

Adverteren in de volgende editie van de Boekenkrant? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com